В антикорупційному комітеті ВР розповіли, що треба змінити у законопроєкті про мобілізацію

Читать на русском
Голова антикорупційного комітету Ради повідомила, що у новому законопроєкті про мобілізацію є норми, які можуть породжувати вибірковість чи корупцію. Їх потрібно виправити до другого читання.
Getty Images

В антикорупційному комітеті Верховної Ради розповіли, які норми потрібно змінити до другого читання урядового законопроєкту про мобілізацію, до якого раніше виникли зауваження.

Деталі написала голова комітету Анастасія Радина.

Нові правила мобілізації, військового обліку та служби: що тепер пропонує КабмінДеталі нового урядового законопроєкту про мобілізацію – на інфографіці. Правила вручення повісток, відстрочка від мобілізації, бронювання військовозобов'язаних.

Вона нагадала, що у комітеті зафіксували в оновленій редакції законопроєкту норми, здатні породжувати вибірковість чи корупцію. До другого читання ці норми слід виправити.

По-перше, у комітету виникли зауваження щодо норми про демобілізацію – потрібно визначити чіткий термін та умови, за яких військові фактично демобілізуються. «Наразі законопроєкт передбачає, що після спливу 36 місяців служби під час війни військовий отримує право написати рапорт про демобілізацію — строк же задоволення цього рапорту відсутній. Це може породити вибірковий підхід і загалом не чесно», – наголосила нардеп.

По-друге, у законопроєкті потрібно зафіксувати принцип «одна особа з інвалідністю І або ІІ групи — відстрочка для одного доглядача». «Контролювати це можна і треба програмними засобами реєстру військовозобов'язаних, але не «кошмаренням» осіб із інвалідністю вимогою додаткових довідок про постійний догляд (у не ясно якому саме порядку) тощо», – написала Радина.

По-третє, комітет вимагає передбачити справедливий механізм виявлення порушників, які не зареєстрували електронний кабінет військовозобов'язаного або не з'явилися до ТЦК за повісткою.

Нагадаємо, сьогодні, 7 лютого, Верховна рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію у першому читанні.

Зауваження до ініціативи були також у омбудсмена Дмитра Лубінця: учора він заявив, що в законопроєкті є низка антиконституційних та суперечливих норм. Але після зустрічі з міністром оборони він закликав ухвалити його у першому читанні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: