У Німеччині стартували дводенні мирні переговори Вірменії та Азербайджану

Читать на русском
Два дні представники країн будут працювати над угодою, яка стане першим кроком у досягненні миру у питанні війни в Нагірному Карабаху.
Главком

У Німеччині розпочалися дводенні переговори міністрів закордонних справ Азербайджану та Вірменії щодо завершення війни в Нагірному Карабаху.

Про це повідомляє агенція Reuters.

Скільки тривали збройні конфлікти, що виникали після Другої світової війниСкільки тривали збройні конфлікти, що виникали після Другої світової війни, – на інфографіці. Найтриваліший – конфлікт між Індією та Пакистаном.

Майданчиком для цієї зустрічі обрали гостьовий будинок міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок. Перш ніж стати третьою особою у цих переговорах, в Азербайджані та Вірменії побував з візитом канцлер Олаф Шольц та сама голова МЗС.

Зазначається, що Бербок відвідала обидві країни у листопаді, а канцлер Німеччини також зустрівся з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим та прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном у кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки цього місяця.

«І прем'єр-міністр Пашинян, і президент Алієв заявили, що готові до миру і готові вирішувати невирішені питання виключно мирним шляхом», - заявила Бербок.

Згідно з її словами, тридцять років конфлікту принесли величезні страждання, втрати життя та глибокі шрами для обох сторін.

Як повідомляється, що Бербок зустрілася окремо зі своїми азербайджанськими та вірменськими колегами у середу, перш ніж провести тристоронню зустріч.

Нагадаємо, напруженість між двома країнами лишається високою після того, як у вересні минулого року Баку повернув регіон Нагірний Карабах, який населяли вірмени.

Тоді з регіону втекли понад сто тисяч етнічних вірмен.

У жовтні Пашинян заявив, що Вірменія сподівається укласти мирну угоду з Азербайджаном в найближчі місяці та встановити з ним дипломатичні відносини.

З 1 січня 2024 року невизнана Нагірно-Карабаська Республіка офіційно припинила своє існування.

Наприкінці січня Вірменія запропонувала Азербайджану підписати пакт про ненапад, якщо підписання мирного договору затягнеться.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: