ЗРК, танки та винищувачі: яку військову техніку найближчим часом планують списати союзники

Читать на русском

Австралія збирається утилізувати 45 вертольотів MRH-90 Taipan, посилаючись на їхню ненадійність і проблеми з безпекою. Рішення про це було ухвалено, незважаючи на те, що Україна у грудні офіційно попросила надати ці гелікоптери для використання у війні проти росії. Союзники списують досить багато застарілої техніки, яка б потенційно могла стати в нагоді Україні, враховуючи поточну ситуацію. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Союзники списують багато військової техніки, яка б потенційно могла стати в нагоді Україні. Більше – на інфографіці.
Утилізація військової техніки союзникамиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У США готують до списання більше 150 багатоцільових гелікоптерів UH-60 Black Hawk, це близько 7,5% всього парку гелікоптерів цього типу. Причина банальна – їх хочуть замінити на новіші машини. До речі, Україна запитувала у Штатів гелікоптери такого типу.

Крім того, буде списано 57 старих винищувачів модифікацій F-15C і F-15D, а також 42 штурмовики A-10 Thunderbolt II. Останні льотчики вже давно вважають непридатними для ведення сучасних бойових дій.

До речі, командувач Олександр Сирський зазначав, що Штати могли б передати Україні штурмовики A-10: це хоч і не нові літаки, але вони могли б надати підтримку сухопутним військам.

Списати винищувачі, а саме винищувачі четвертого покоління F-15J Eagle, також збирається Японія. Загалом у Японії таких 200 літаків, але половина не пройшла модернізацію, яка дозволяє їм нести сучасні ракети класу «повітря-повітря». Таким чином, буде утилізовано 100 літаків, їх замінять F-35 Lightning II п'ятого покоління.

Також Японія збирається вивести з експлуатації 360 одиниць 155 мм гаубиць FH-70 (законодавство зобов'язує їх утилізувати). Це саме стосується і приблизно 140 основних бойових танків Type 74.

Хороший приклад: Греція минулого року вирішила розірвати контракт із росією на обслуговування зенітно-ракетних систем комплексів Тор-М1 та Оса-АКМ – за інформацією ЗМІ, вона має намір через треті країни передати їх Україні.

На озброєнні армії країни та ВПС може бути приблизно 21 самохідний ЗРК Тор-М1 та 38 самохідних комплексів Оса-АКМ. Ці комплекси невдовзі можуть зняти з озброєння.

Канада збирається списати 67 гусеничних бронетранспортерів М113, оскільки вони перебувають у «поганому стані» та зберігаються для запчастин. При цьому в Міноборони пояснили, чому не передають їх Україні: у заяві йдеться, що будь-яке обладнання від Канади «має бути стійким на полі бою, відповідати конкретним потребам, визначеним Україною, та бути обладнанням, яким українці навчені користуватися та мають можливості для його обслуговування».

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися про перспективи військової та фінансової допомоги від союзників на 2024 рік.

Вчора стало відомо, що Німеччина передала чергову партію техніки та зброї для потреб української армії.

Франція анонсувала, що надасть 78 самохідних артилерійських установок CEASAR власного виробництва для потреб ЗСУ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: