Посол Ізраїлю в ООН обіцяв Україні підтримку та розкритикував рф

Читать на русском
Ізраїль продемонстрував свою підтримку Україні не лише словами, а й діями, заявив посол країни в ООН Гілад Ердан.
Фото: AP

Ізраїль був і залишатиметься відданим суверенітету та територіальній цілісності України, а також далі надаватиме підтримку.

Про це посол країни в ООН Гілад Ердан заявив на Генеральній Асамблеї організації у Нью-Йорку, де проводились дебати, присвячені дворіччю вторгнення рф в Україну.

Україно-ізраїльські відносини: чи підтримують країни одна одну в ООНЯк Україна та Ізраїль голосують в ООН за принципові один для одного питання – на інфографіці.

Ердан зазначив, що Ізраїль розуміє Україну і знає, як це, зазнати агресивного вторгнення і переживати напади на міста та селища.

«Держава Ізраїль завжди була і залишатиметься відданій суверенітету та територіальній цілісності України. Ізраїль продемонстрував свою підтримку Україні не лише словами, а й діями. Ізраїль відправив понад 100 тонн гуманітарного обладнання нашим українським союзникам упродовж одного тижня після російського вторгнення. Ми також створили польовий шпиталь на кордоні з Україною, в якому надали допомогу понад 7000 пораненим. Сотні українських пацієнтів також пройшли лікування у лікарнях та реабілітаційних центрах по всьому Ізраїлю. Ізраїль також працює над тим, щоб надати Україні системи раннього попередження, щоб урятувати життя цивільного населення від невиборчих ракетних атак та атак безпілотників з боку росії», – сказав він.

Посол наголосив, що і Україна, і Ізраїль ведуть битву за виживання. Він розкритикував ООН та її органи за бездіяльність перед насильством і неможливість виконати свій мандат із захисту суверенних держав від вторгнення або навіть засудити агресію.

У своєму виступі Ердан також згадав росію, яка знову приймала делегацію угруповання ХАМАС у Москві.

«Росія зараз поглиблює свої зв'язки з глобальними дестабілізуючими силами. Ні для кого не секрет, що ХАМАС – лише одне щупальце терористичної армії Ірану. У цю орду смерті та руйнувань входять його Бала, хусити, палестинський ісламський джихад та інші терористичні організації. Їх фінансує, навчає, озброює та спрямовує Іран. Іран відповідає за напади на американських військовослужбовців. Іран стоїть за атаками хуситів на морську торгівлю, і саме Іран забезпечує росію дронами, які атакують українське цивільне населення», – сказав він.

Він звинуватив міжнародне співтовариство у бездіяльності, поки диктаторські режими Ірану, Сирії, Північної Кореї, Венесуели та росії створюють свою «вісь зла».

«Ці країни зараз солідарні, тоді як вільний світ стоїть осторонь, розділений. Хіба ви не бачите, з чим ми зіткнулися? Вас не турбують наші цінності та інтереси? Якщо ООН не може нічого зробити для запобігання агресії, існування цієї організації більше не має виправдання. Якщо цей орган не здатний протистояти жорстоким нападам, але демонізує тих, хто бореться із загрозою, тоді ООН втратить будь-яку легітимність», – заявив Ердан.

Наприкінці своєї промови він звернувся до українського посла Сергія Кислиці і пообіцяв, що Ізраїль продовжуватиме підтримувати Україну: «Ми обоє пережили вторгнення. Ми обидва зазнали жорстокості. У нас обох залишаться ці шрами».

השגריר ארדן לציון שנתיים למלחמה באוקראינה: ״ישראל תומכת באוקראינה. רוסיה פורשת שטיח אדום לחמאס״גלעד ארדן Gilad Erdan

Нагадаємо, Ізраїль під час повномасштабної війни передавав Україні лише гуманітарну допомогу та утримувався від постачання озброєння та боєприпасів. Прем'єр Беньямін Нетаньягу називав дві причини такої політики.

Влітку минулого року посольство України звинуватило Ізраїль у проросійській позиції.

Після вторгнення ХАМАСу у Ізраїль Україна підтримала Тель-Авів. Володимир Зеленський розмовляв із Нетаньягу та засудив напад терористів.

Президент України також збирався відвідати Ізраїль, але візит було відкладено через витік інформації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: