Україно-ізраїльські відносини: чи підтримують країни одна одну в ООН

Читать на русском

Україна підтримала Ізраїль після брутального нападу терористичного угруповання ХАМАС та визнала його право на самозахист. Хоча дипломатичні відносини між країнами останніми роками зовсім не безхмарні. Після повномасштабного вторгнення росії Україна була розчарована стриманою реакцією Ізраїлю, який відмовився надавати військову допомогу та дотримуватися політики санкцій. Тель-Авів, своєю чергою, незадоволений систематичною підтримкою України «антиізраїльських» резолюцій в ООН. Великий скандал через це був ще в 2016 році, коли Україна проголосувала в Раді безпеки за вимогу припинити поселенську діяльність на палестинських територіях. «Слово і діло» вирішило детальніше розібратися, як останніми роками Україна та Ізраїль голосували у Генасамблеї ООН за принципові один для одного питання.

Як Україна та Ізраїль голосують в ООН за принципові один для одного питання – на інфографіці.
Голосування України та Ізраїлю в ООНСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Минулого року в Генеральній асамблеї ООН було прийнято три резолюції щодо ізраїльсько-палестинської тематики. У жовтні перший комітет ухвалив резолюцію, в якій ООН закликала Ізраїль відмовитися від розробки та володіння ядерною зброєю та передати її МАГАТЕ

Посол України в Ізраїлі пояснив, що Україна послідовно виступає за нерозповсюдження ядерної зброї на Близькому Сході, тож голосувала «за». Проте вона могла б утриматися, але Ізраїль не звертався з таким проханням до постійного представника.

У листопаді Україна голосувала за резолюцію, згідно з якою Міжнародний суд ООН отримав повноваження «розглядати юридичні аспекти окупації Ізраїлем спірних територій Юдеї та Самарії».

30 грудня Україна не голосувала за резолюцію Генасамблеї з проханням надати Міжнародний суд висновок про «правові наслідки окупації Ізраїлем палестинських територій». Американські ЗМІ повідомили, що президент Володимир Зеленський та прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу нібито обговорювали по телефону майбутнє голосування: Нетаньягу попросив голосувати проти або принаймні утриматися, а Зеленський натомість попросив про військову допомогу.

ЗМІ писали, що Нетаньягу був «розчарований» тим, що Україна взагалі не була присутня на голосуванні.

У свою чергу, Ізраїль ще у 2014 році не голосував за резолюцію Генасамблеї ООН із засудженням анексії Криму росією. Крім того, у листопаді минулого року Ізраїль утримався на голосуванні за резолюцію, в якій йшлося про необхідність створити механізм відшкодування збитків від російської агресії проти України.

Три проукраїнські резолюції Ізраїль підтримав: із засудженням повномасштабної агресії та анексії чотирьох областей, а також із підтримкою української формули миру.

Раніше «Слово і діло» проаналізувало, які країни у Генасамблеї ООН голосують проти проукраїнських резолюцій.

Яку допомогу Ізраїль надав Україні за час повномасштабної війни, можна дізнатися з інфографіки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: