Скільки журналістів загинули або були поранені за 2 роки вторгнення: дані ІМІ

Читать на русском

За два роки росія вбила в Україні 70 медійників. З них 10 – під час виконання журналістської діяльності.
Фото: Стас Юрченко, Ґрати

За два роки з початку повномасштабного вторгнення росія скоїла 567 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Такі дані моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ).

Справу про стеження за журналістами Bihus.Info доручили розслідувати ДБРОфіс Генпрокурора доручив слідчим ДБР здійснювати досудове розслідування у справі про незаконне стеження за журналістами проєкту Bihus.Info.

«Основні російські злочини проти журналістів та медіа, скоєні на українській території: вбивства та викрадення; обстріли та поранення журналістів; пошкодження редакцій медіа внаслідок обстрілів; кіберзлочини; відключення українського мовлення та спроба запустити російську пропаганду; блокування інтернет-доступу та мобільного зв'язку на окупованих територіях України», – сказано у звіті.

Так, за два роки росія вбила в Україні 70 медійників. З них 10 – під час виконання журналістської діяльності, 47 загинули як учасники бойових дій та 13 – внаслідок російських обстрілів чи тортур.

Усього за 10 років з початку російсько-української війни, у період з 2014 по 2024 рік, загинуло 77 українських та іноземних медійників, з них 13 – під час виконання журналістської діяльності.

За два роки з початку повномасштабного вторгнення ІМІ зафіксував 42 обстріли журналістів російською армією.

Під обстріли потрапляли журналісти українських та зарубіжних медіа. Зокрема, у 2023 році це були знімальні групи французького телеканалу TMC, чеського Суспільного мовника, німецького Bild, британського BBC, шведського телеканалу TV4, португальського телеканалу RTP, DW, українських медіа: телеканалу «Дім», Радіо Свобода, «Донбас.Реалії», «Заборони», «Грат», Суспільного і т.д.

Щонайменше 30 журналістів отримали поранення під час своєї роботи.

Крім того, росіяни захопили редакції щонайменше 27 українських медіа для поширення своєї пропаганди на окупованих територіях України.

А щонайменше 234 медіа за два роки повністю або частково припинили свою діяльність.

Нагадаємо, у грудні під час обстрілу Харкова постраждав британський журналіст. Також постраждали журналісти під час атаки на Харків у січні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: