Залужний схвалив нові правила акредитації журналістів під час воєнного стану

Читать на русском
Відтепер акредитованим представникам медіа дозволяється робота без супроводу в громадських місцях у жовтій зоні. А у червоній зоні представники медіа зобов’язуються надати зібрані фото- та відеоматеріали на перевірку.
фото: dw.com

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний затвердив зміни до наказу № 73 щодо правил акредитації журналістів під час дії воєнного стану. Для представників ЗМІ полегшено доступ у жовту зону, прибрано безпекову складову як підставу недопуску журналістів на військові об’єкти.

Про це йдеться на сайті Міністерства оборони.

Зазначається, що наказом №51 від 3 лютого 2024 року Залужний затвердив зміни до наказу №73 щодо правил акредитації журналістів під час дії воєнного стану.

Журналісти за ґратами: країни-лідери за кількістю ув'язнених представників ЗМІЗа даними Репортерів без кордонів, у світі за ґратами за виконання професійних обов'язків перебуває 533 журналісти, за даними Комітету захисту журналістів – 363. Цифри рекордні.

Згідно зі змінами, відтепер акредитованим представникам медіа дозволяється робота без супроводу в громадських місцях у «жовтій» зоні, до якої є вільний доступ цивільного населення, у межах маршруту, погодженого командувачем (командиром) угруповання військ. Дозвіл можна отримати на підставі заяви акредитованого медійника, яку розглядатимуть впродовж трьох календарних днів з моменту її подання.

Робота ж окремих акредитованих представників медіа у «червоній» зоні може бути дозволена виключно у супроводі відповідних посадових осіб як виняток, «з метою об’єктивного інформування населення та світової спільноти про воєнні злочини, які вчиняються росією, за клопотанням Міноборони або Генерального штабу Збройних сил України головнокомандувачем Збройних сил України або відповідним командувачем (командиром) угруповання військ».

Під час роботи у «червоній» зоні представники медіа зобов’язуються надати зібрані фото- та відеоматеріали на перевірку щодо наявності інформації з обмеженим доступом, а також погодити їх поширення та оприлюднення з відповідальною посадовою особою.

Окрім цього, з додатка №1 забрали пункт 1.10., у якому йшлося про негайне припинення роботи представника медіа на військовому об'єкті «у разі виникнення ситуації, яка може загрожувати його життю та здоров’ю...». Саме цей пункт командири військових формувань використовували як привід відмовляти журналістам у доступі до «червоної» зони.

Кількість постраждалих внаслідок удару по Харкову зросла до 10, серед них є журналістиОкупанти влучили біля готелю в середмісті Харкова двома ракетами. На цю хвилину - 10 постраждалих.

Водночас, в додатку №4 цього ж наказу зазначено, що ЗСУ та інші складові сил оборони не несуть відповідальність «за безпеку, життя та здоров’я, забезпечення повернення, а також питання страхування життя, здоров’я та майна публічних осіб, до думки яких прислуховується громадськість (лідери думок, блогери тощо)», тож за це особисто відповідає акредитований представник медіа.

Серед інших затверджених змін: акредитація журналістів здійснюватиметься на строк до 12 місяців замість 6-ти.

Нагадаємо, у всьому світі протягом 2023 року під час виконання своїх обов'язків загинули 45 журналістів. Це найнижчий показник з 2002 року, незважаючи на війну на Близькому Сході.

Також неапередодні Офіс Генерального прокурора доручив слідчим ДБР здійснювати досудове розслідування у справі про незаконне стеження за журналістами проєкту Bihus.Info.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: