Зеленський підписав указ про дозвіл служити у Нацгвардії іноземцям

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський підписав указ про дозвіл служити у Нацгвардії іноземцям та особам без громадянства.
Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський дозволив іноземцям та особам без громадянства служити у Національній гвардії України.

Про це йдеться у відповідному указі на сайті президента.

В указі зазначається, що іноземців, які відповідають вимогам проходження військової служби, можуть прийняти добровільно до Нацгвардії України.

«Іноземці, які на законних підставах знаходяться на території України, раніше не судимі та відповідають вимогам проходження військової служби, визначеним Законом України «Про військовий обов'язок та військову службу», можуть бути прийняті у добровільному порядку (за контрактом) на військову службу до Національної гвардії України», – йдеться у документі.

Вони можуть служити в армії за контрактом як на рядових посадах, так і на посадах сержантського та старшинського складу.

Також вказується, що іноземці, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом, повинні звернутись або ТЦК за місцем проживання або безпосередньо до військової частини Нацгвардії, в якій мають бажання опинитись. Після медогляду та професійного відбору буде потрібно здати нормативи з фізпідготовки.

Для прийнятих на військову службу іноземців встановлюється випробувальний строк два місяці.

Якщо іноземці вперше приймаються на військову службу, вони повинні взяти офіційне зобов'язання неухильно додержуватися Конституції та законів України.

Указ набув чинності з дня його підпису, тобто 21 лютого 2024 року.

Нагадаємо, 21 лютого Володимир Зеленський поновив склад Ставки верховного головнокомандувача.

Також повідомлялося, що в Україні оновили критерії для підприємств, працівники яких можуть отримати бронь від мобілізації.

Як відомо, на початку лютого президент підписав указ про створення у структурі ЗСУ Сил безпілотних систем.

У вересні Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо перевірки всіх рішень військово-лікарських комісій, ухвалених з 24 лютого 2022 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: