У північнокорейській ракеті, якою рф била по Харкову, знайшли сотні західних деталей – дослідження

Читать на русском
У північнокорейській ракеті, яка була поставлена росії та яку окупанти використали для удару по Україні, виявили деталі із США та Європи.
Фото: Reuters

У північнокорейській ракеті, яка була поставлена росії та яку окупанти використали для удару по Україні, виявили деталі із США та Європи.

Про це повідомляє CNN із посиланням на дослідження організації Conflict Armament Research.

Війна росії проти України: як путіну допомагають інші диктаториБілорусь, Іран та Північна Корея надають найбільшу підтримку росії під час війни проти України. Докладніше – на інфографіці.

Аналітики дослідили 290 компонентів із залишків північнокорейської балістичної ракети, якою росія вдарила у січні по Харкову.

У ході аналізу було встановлено, що 75% компонентів розроблено та продано компаніями, зареєстрованими в США. Ще 16% деталей, виявлених у ракеті, були пов'язані з компаніями, зареєстрованими в Європі, а 9% - із фірмами в Азії.

У звіті CAR не згадуються конкретні компанії, які виготовили компоненти, оскільки немає жодних доказів того, що фірми навмисно відправляли деталі до Північної Кореї. При цьому дослідники вважають, що компоненти, ймовірно, були перенаправлені через глобальний ланцюжок поставок.

«Дослідження також показує, що Північна Корея змогла зробити ракету та швидко відправити її до росії. Компоненти, досліджені аналітиками, були виготовлені в період із 2021 по 2023 рік. На підставі цих дат виробництва, дослідники кажуть, що ракета «не могла бути зібрана до березня 2023 року», – зазначено в публікації.

Нагадаємо, за даними Офісу Генпрокурора, станом на 16 лютого країна-агресор використала під час ракетних атак по Україні щонайменше 24 балістичні ракети північнокорейського виробництва.

Раніше ЗМІ повідомили, що росія розморозила частину фінансових активів КНДР в обмін на постачання зброї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: