Японія запустила у космос нову ракету-носій Н3

Читать на русском
Нова японська ракета-носій Н3 успішно здійснила другий тестовий політ після невдалого запуску минулого року.
Фото: processer.media

Японія у суботу, 17 лютого, запустила свою нову флагманську ракету H3 із двома супутниками на борту у другий тестовий політ. Він пройшов успішно.

Про це повідомляє Reuters.

Запуск ракети було здійснено з космодрому Танегасіма в префектурі Кагосіма на південному заході країни о 09:22 за токійським часом (02:22 за Києвом). Спочатку старт планувався на 15 лютого, але був відкладений через несприятливі погодні умови.

Перший випробувальний запуск ракети H3 відбувся 7 березня 2023 року, але через 14 хвилин після старту Японське аерокосмічне агентство JAXA направило наказ на самознищення ракети через те, що не сталося запалювання двигуна другого ступеня. Ракета впала в море у районі Філіппін. Імовірною причиною збою в системі електроживлення ракети стало перевантаження струмом.

JAXA та основний підрядник Mitsubishi Heavy Industries розраховують, що ракета-носій H3 замінить ракету H-2A, оскільки нова модель має значно більшу вантажопідйомність, що дозволяє виводити на орбіту важчі навантаження.

Також повідомляється, що уряд Японії планує до 2030 року запустити близько 20 супутників та зондів за допомогою ракет H3.

Нагадаємо, у листопаді компанія SpaceX вдруге запустила космічний корабель Starship за допомогою найбільшої в історії ракети-носія Super Heavy.

Також США анонсували запуск на орбіту супутників відстеження гіперзвукової зброї.

Нещодавно повідомлялося, що Північна Корея у 2024 році планує запустити три військові розвідувальні супутники та створити БПЛА для просування своїх збройних сил.

Раніше стало відомо, що Китай планує сформувати велику супутникову мережу на орбіті, щоб надавати інтернет-послуги користувачам по всьому світу, ставши найбільшим конкурентом для Starlink компанії SpaceX Ілона Маска.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: