Фінляндія має намір заборонити імпорт скрапленого газу із рф

Читать на русском
У Фінляндії планують заборонити імпорт російського зрідженого газу. Відповідне рішення уряд країни введе вже з 2025 року.
Фото: Микола Михальченко

У Фінляндії планують заборонити імпорт російського скрапленого газу. Очікується, що заборона запрацює на національному рівні, оскільки в Євросоюзі поки що не готові до такого кроку.

Про це повідомляє видання Helsingin Sanomat.

Які країни цього року імпортували найбільше російського викопного паливаКитай у першому півріччі став найбільшим імпортером російського викопного палива. Які країни ще імпортували і яку суму – на інфографіці.

Як розповів 5 січня міністр охорони навколишнього середовища та клімату Фінляндії Кай Мюккянен, який відповідає у тому числі за сферу скрапленого природного газу (СПГ), заборона набуде чинності з початку 2025 року.

За його словами, на відміну від обсягів постачання трубопровідного газу, імпорт СПГ з росії був невеликим, тому питання про заборону на його купівлю «не має суттєвого значення».

«Я не хочу обіцяти якусь конкретну дату, але, сподіваюся, наступного року ми опинимося в такій ситуації, коли заборона набуде чинності», – сказав він.

Очікується, що постанова набуде чинності навесні. Після цього фінський уряд може представити свою пропозицію щодо заборони імпорту. Мюккянен зауважив, що проєкт має бути ретельно підготовлений.

Згідно з указом, також Фінляндії необхідно проконсультуватися з Єврокомісією та врахувати можливі занепокоєння у сусідніх країнах. Заборона, якщо вона таки з'явиться, діятиме лише певний час.

Додамо, що Фінляндія не імпортує трубопровідний газ із росії, але продовжує купувати СПГ, пояснюючи це контрактними зобов'язаннями.

У медіа додали, що Латвія та Литва вже заборонили імпортувати газ з росії національними рішеннями, але Фінляндія хоче дочекатися вступу в силу реформи в Євросоюзі, щоб заборона була більш простою та мала кращу правову визначеність.

Нагадаємо, росія за 2023-й рік заробила додатково близько 1 мільярду євро після того, як найбільша приватна нафтова компанія рф «Лукойл» скористалася лазівками в санкційних правилах ЄС за допомогою Болгарії.

Як повідомлялося, США намагаються завадити росії стати одним з головних експортерів скрапленого природного газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: