У Фінляндії завершився перший тур президентських виборів

Читать на русском
У Фінляндії 28 січня відбулися президентські вибори. Жоден з кандидатів не отримав переважної більшості голосів, тому відбудеться другий тур голосування.
Фото: Getty Images

У неділю, 28 січня, у Фінляндії відбулися перші після вступу країни в Північноатлантичний альянс вибори президента. У другий тур вийшли колишній прем’єр-міністр і кандидат від «Коаліційної партії» Олександр Стубб та ексглава МЗС Пекка Хаавісто.

Про це повідомляє видання Yle.

В яких країнах переобирають владу у 2024 роціВибори у 2024 році відбудуться у більш ніж 60 країнах світу. Де голосуватимуть – на інфографіці.

За підсумками підрахунку 100% голосів стало зрозуміло, що слід очікувати на другий тур: жоден із кандидатів не набрав понад 50%. Його заплановано на 11 лютого.

У лідерах – колишній глава фінського уряду Александер Стубб із 27,2% голосів виборців і ексміністр закордонних справ Пекка Хаавісто з 25,8%.

Нижче розташувалися спікер парламенту Фінляндії Юссі Халла-ахо, який набрав 19% голосів і фінський політик Оллі Рен з 15,3% голосів.

За даними Мін’юсту країни, явка на президентських виборах у Фінляндії становила 71,5%. Загалом у волевиявленні взяли участь 3,25 млн осіб, з них достроково проголосували у Фінляндії 44,6% (1,91 млн), у день виборів на території країни – 30,3% (1,29 млн ), за кордоном – 16,2% (42,9 тисячі).

Очікується, що лише 30 січня комісія оголосить офіційні підсумки.

Нагадаємо, у Фінляндії планують переглянути законодавство для посилення захисту кордону з Росією.

Також повідомлялося, що президент рф володимир путін пригрозив Фінляндії через вступ до НАТО.

Як повідомлялося, у січні на Тайвані також відбулися президентські вибори, на яких переміг представник демократів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: