Суд оштрафував обвинуваченого гендиректора Павлоградського хімзаводу

Читать на русском
Антикорупційний суд вирішив покарати керівника державного підприємства за неявку в судове засідання без поважних причин.
Леонід Шиманфото: huxley.media

Вищий антикорупційний суд наклав 4026 грн грошового стягнення на генерального директора державного підприємства «Павлоградський хімічний завод» Леоніда Шимана за неявку в судове засідання. САП обвинувачує його в зловживаннях на 43,3 млн грн.

Таке рішення 28 грудня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Суд поставив на обговорення питання про накладення на обвинуваченого грошового стягнення у зв'язку з неявку Шимана в засідання 28 грудня. Прокурор САП попросив оштрафувати Шимана. Суд встановив, що гендиректор ПХЗ не з'явився у призначені на 18 квітня та 16 червня 2023 року судові засідання у зв'язку із перебуванням у службовому відрядженні. Справа перебуває на підготовчому засіданні вже 10 місяць. 28 грудня Шиман теж не з'явився в засідання через відрядження. Суд з'ясував, що обвинувачений сам підписує накази про свої відрядження і нове відрядження до Польщі у Варшаву з 26 по 29 грудня теж підписав сам. Суд вважає, що в період різдвяних свят польські підприємства не працюють.

«Накласти на обвинуваченого (Шимана – ред.) грошове стягнення у розмірі 1,5 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 4026 грн. Роз'яснити обвинуваченому, що відповідно до ч. 1 ст. 147 КПК України особа, на яку було накладено грошове стягнення та яка не була присутня під час розгляду цього питання судом, має право подати клопотання про скасування ухвали про накладення на неї грошового стягнення. Клопотання подається суду, який виніс ухвалу про накладення грошового стягнення», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, в лютому 2023 року САП скерувала до суду справу гендиректора ПХЗ Леоніда Шимана. Крім нього, запідозрили комерційного директор ПХЗ Валерія Кирилова та керівника «Укрспецхіму» Євгена Фоміна. Згідно з даними НАБУ, службовці Павлоградського хімзаводу відмовляли покупцям в укладанні прямих договорів поставки продукції.

На думку слідства, службові особи ПХЗ створили такі умови, що кінцеві покупці продукції ПХЗ гірничозбагачувальні комбінати мали закупляти її через посередників. Цим фірмам-посередникам продавали товар за меншою вартістю, аніж компанії реалізовували продукцію гірничозбагачувальним комбінатам. Таким чином, різниця у вартості залишалася на рахунках компаній-посередників, а державний ПХЗ втратив дохід на суму 43,3 млн грн.

Як встановлено НАБУ і САП, відвантаження продукції гірничозбагачувальним комбінатам здійснювалося не фірмами-посередниками, а напряму від ПХЗ до кінцевим покупців і засобами заводу. Через цю схему підприємство нібито працює собі в збиток.

Нещодавно Шиману повідомили про нову підозру.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: