Сенат США може проголосувати за допомогу України окремо від питання безпеки кордону – ЗМІ

Читать на русском
Пакет фінансування України від США включає реформи безпеки кордону. Якщо більшість республіканців заблокують законопроект, лідер демократів надасть новий варіант документа.
фото АР

Лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер планує подати законопроект, який передбачає фінансування України, Ізраїлю та Гази без включення двопартійної угоди щодо безпеки кордонів.

Про це повідомляє The Hill у середу, 7 лютого.

Військова допомога від США Україні: що відомо про блокування фінансування у КонгресіУ США місяць тому закінчилися гроші на військову допомогу для України. На інфографіці – що відомо про блокування фінансування у Конгресі.

Як повідомляється, сенатори очікують, що закон буде ухвалено без реформи безпеки кордону, який був оприлюднений у неділю і рішуче відкинутий більшістю республіканців у Сенаті.

«Шумер все ще планує провести процедурне голосування щодо переходу до пакету фінансування України та Ізраїлю, який включає реформи безпеки кордону», - пише видання.

Але, за даними порталу, очікується, що республіканці заблокують цей пакет і тоді, за словами Шумера, він перейде до плану Б.

«Шумер повідомив демократам у Сенаті, що планує винести на обговорення узгоджений додатковий документ без пункту про безпеку кордонів після очікуваного невдалого голосування щодо закриття угоди в середу», - сказав помічник від Демократичної партії в Сенаті.

Як зазначено, коли сенатори голосуватимуть за припинення дебатів щодо переходу до законодавчого механізму, це буде з розумінням того, що пакет фінансування України включатиме реформи безпеки кордону. Більшість республіканців, як очікується, проголосують за заблокування законопроекту.

Потім, як зазначається, Шумер проведе друге голосування щодо того ж законодавчого механізму, але цього разу з розумінням, що він використовуватиметься для фінансування України, Ізраїлю та інших пріоритетів зовнішньої допомоги, але без узгоджених безпекових реформ.

Очікується, що за цей законопроект проголосує достатня кількість республіканців. Для просування потрібно 60 голосів.

Нагадаємо, Сенат США цього тижня представив угоду, яка передбачає виділення Україні понад 60 млрд доларів. З них військова допомога становить понад 48 млрд доларів протягом 2024 року.

Президент США Джо Байден підтримав законопроект Сенату з охорони державних кордонів, допомоги Україні та Ізраїлю та закликав Конгрес прискорити його прийняття в обох палатах.

При цьому Конгрес США відхилив законопроект республіканців, у якому не було допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: