Після заяви Bihus.Info про стеження в СБУ звільнили керівника департаменту

Читать на русском
Згідно з даними джерел в СБУ, рішення про це звільнення приймав Василь Малюк. Він направив відповідне подання на президента Володимира Зеленського, який підписав указ.
Українська правда

Служба безпеки України зреагувала на заяви журналістів видання Bihus.Info про стеження та ухвалила кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності. Керівника Департаменту Романа Семенченка звільнили саме через стеження за редакцією Bihus.Info.

Про це повідомляється на сайті СБУ.

Які кадрові перестановки Зеленський провів у керівництві ЗСУ, Міноборони та СБУ під час великої війниЯкі кадрові зміни Зеленський провів у вищому військовому та військово-політичному керівництві під час повномасштабної війни.

Згідно з даними джерел в СБУ, рішення про це звільнення приймав Василь Малюк. Він направив відповідне подання на президента Володимира Зеленського, який підписав указ.

«Керівництвом СБУ прийнято відповідні кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності та оптимізовано напрями його роботи. Вважаємо, що незалежні медіа є невід'ємною складовою сучасного демократичного суспільства і жодні дії окремих людей не можуть кидати тінь на будь-яку з редакцій та ЗМІ загалом, а усі співробітники СБУ повинні діяти виключно на забезпечення захисту національних інтересів держави й суспільства та ефективно протидіяти ворогу», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, СБУ відкрила кримінальне провадження згідно зі ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

Також в СБУ зауважили, що за наявною оперативною інформацією, серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, виявилися окремі співробітники Bihus.Info.

«Зокрема, одна з операторів, яка фігурувала у кримінальному провадженні щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів», - йдеться у повідомленні.

Водночас, видання Bihus.Info увечері 5 лютого заявило, що ідентифікувало тих, хто реалізовував операцію зі встановлення прихованих камер у готельні номери, де редакція перебувала 27 грудня 2023 року. Зробити це вдалося завдяки відео з камер безпеки відпочинкового комплексу.

Зокрема журналісти заявили, що «за операцію відповідав Департамент захисту національної державності (ДЗНД) СБУ. Судячи з відео, до встановлення техніки імовірно залучали і Департамент оперативно-технічного забезпечення СБУ».

При цьому, голова СБУ підтвердив, що керівника Департаменту захисту національної державності СБУ Романа Семенченка звільнили саме через стеження за журналістами видання Bihus.Info.

«Позиція керівництва СБУ чітка – не можуть дії окремих співробітників кидати тінь на Службу, яка стільки всього робить під час війни: починаючи від підривів Кримського мосту та проведення інших унікальних спецоперацій до ліквідації військових злочинців на території рф. Тож «кадри», які стежили за редакцією Дениса Бігуса, однозначно мають понести відповідальність. Як мінімум їх треба відправити на передову», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що СБУ розслідує незаконне прослуховування працівників Bihus.Info.

Раніше ми повідомляли, що Зеленський звільнив начальника Департаменту захисту нацдержавності СБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: