США схвалили продаж Туреччині винищувачів F-16 – The Washington Post

Читать на русском
У п’ятницю Державний департамент повідомив Конгресу про схвалення продажу Туреччині F-16 на суму 23 мільярди доларів, а також продажу передових винищувачів F-35 Греції на суму 8,6 мільярда доларів.
armyinform.com.ua

Державний департамент США схвалив продаж Туреччині винищувачів F-16 та засобів для їхньої модернізації після схвалення Туреччиною вступу Швеції до НАТО.

Про це повідомляє The Washington Post.

Винищувачі F-16 для України: що відомо про навчання пілотів та постачання літаківНідерланди та Данія оголосили про готовність передати Україні винищувачі F-16. Перші літаки прибудуть цього року. Наші пілоти вже проходять підготовку одразу у кількох країнах. Докладніше – на інфографіці.

«Адміністрація Байдена схвалила продаж винищувачів F-16 Туреччині після ратифікації урядом Туреччини цього тижня членства Швеції у НАТО», - йдеться у повідомленні.

У п’ятницю, 26 січня, Державний департамент повідомив Конгресу про схвалення продажу Туреччині F-16 на суму 23 мільярди доларів, а також продажу передових винищувачів F-35 Греції на суму 8,6 мільярда доларів.

Як зазначається, адміністрація Байдена підтримала продаж, але декілька законодавців висловлювали заперечення через порушення прав людини Анкарою.

Відповідний крок був зроблений через кілька годин після того, як Туреччина передала свій «ратифікаційний документ» про вступ Швеції до НАТО на зберігання у Вашингтон, де розташований архів документів НАТО, та після того, як декілька ключових членів Конгресу зняли свої заперечення щодо передачі літаків.

Рішення про продаж Туреччині включає 40 нових F-16 та обладнання для модернізації 79 літаків існуючого парку F-16. Продаж Греції включає 40 F-35 Lightning II Joint Strike Fighters та відповідне обладнання.

Згідно з інформацією видання, раніше Туреччина, яка давно прагнула оновити свій флот F-16, поставила ратифікацію членства Швеції в НАТО в залежність від схвалення продажу нових літаків.

Нагадаємо, напередодні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган затвердив рішення парламенту про ратифікацію членства Швеції в НАТО.

Раніше у Міноборони розкрили деталі навчання пілотів ЗСУ на F-16.

Водночас, постачання винищувачів F-16 від Данії для України затримуються.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: