Голова Євроради Мішель відмовився від участі у виборах до Європарламенту

Читать на русском
Голова Європейської ради Шарль Мішель вирішив зняти свою кандидатуру з виборів до Європарламенту.
Фото: Belga / Nicolas Maeterlinck

Голова Європейської ради Шарль Мішель вирішив зняти свою кандидатуру з виборів до Європарламенту. Це означає, що він головуватиме на самітах ЄС аж до завершення мандату.

Відповідну заяву Мішеля було опубліковано у Facebook.

Керівництво ЄС невдоволене рішенням Мішеля залишити пост глави Євроради – PoliticoВисокопосадовці та дипломати ЄС засуджують рішення президента Європейської ради Шарля Мішеля залишити свою посаду та балотуватися до Європарламенту.

За словами голови Євроради, його рішення достроково залишити посаду заради виборів викликало бурхливу полеміку у ЗМІ.

«Я недооцінив масштаб і радикальність деяких негативних реакцій – не всередині Європейської ради, а за її межами – на перспективу моєї участі у європейській кампанії...Я не хочу, щоб розбіжності відволікали нас від найважливішого та підривали інститут, який я очолюю, та весь європейський проєкт», – написав Мішель.

Він також додав, що не хоче, щоб його підхід був використаний чи якимось чином спрямований проти Європейської Ради.

«З цих причин, а також для того, щоб зберегти спокій при виконанні моєї нинішньої місії, я не балотуватимуся на європейських виборах. Я забезпечуватиму свою відповідальність з повною рішучістю. І я завжди буду затятим прихильником демократичної, сильної, єдиної Європи», – резюмував політик.

Нагадаємо, що мандат Мішеля закінчувався наприкінці листопада 2024 року. При цьому він планував залишатися на посаді до середини липня.

ЗМІ повідомляли, що Єврораду в такому разі міг очолити прем'єр Угорщини Віктор Орбан. Проте сам Мішель пояснив, що його колеги мають достатньо інструментів, щоб Орбан не став його наступником.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: