ЗМІ назвали кандидата на пост президента Європейської ради замість Мішеля

Читать на русском
Головним претендентом на посаду голови Європейської ради ЗМІ називають колишнього прем'єра Італії Маріо Драгі.
Фото: AP

Колишній прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі є головним претендентом на посаду президента Європейської ради замість Шарля Мішеля.

Про це Financial Times сказали чиновники та дипломати ЄС.

ЗМІ назвали фаворита у гонці за пост генсека НАТОКандидатура Марка Рютте на пост нового генсека НАТО має найбільший консенсус серед союзників.

При цьому в Євросоюзі припускають, що пізніше з'являться й інші можливі кандидати на роль президента Європейської ради.

Видання зазначає, що важко передбачити, як укладатимуться угоди про заміщення вищих посад у ЄС, це також залежить від результатів загальноєвропейських виборів.

Водночас джерело, близьке до Драгі, заявило, що він не претендує на жодну з провідних ролей блоку.

Пошук наступника Шарля Мішеля – справа термінова, частково тому, що правила ЄС дозволять прем'єру-міністру Угорщини Віктору Орбану обійняти цю посаду, якщо не буде погоджено альтернативного кандидата.

Угорщина головуватиме в ЄС протягом шести місяців із 1 липня. Новообрані члени Європейського парламенту мають вступити на посаду до середини липня – це остання дата, коли Мішель може залишитися на посаді президента.

Але лідери ЄС також мають можливість призначити тимчасового кандидата замість Орбана. Але, за словами чиновників, на таку роль Драгі навряд погодиться.

Нагадаємо, днями стало відомо, що чинний президент Європейської ради Шарль Мішель візьме участь у виборах до Європарламенту і тому вже влітку може піти у відставку.

У такому разі є ризик, що Єврораду очолить Віктор Орбан. Втім, Мішель запевнив, що ЄС має достатньо інструментів, щоб цьому запобігти.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: