Керівництво ЄС невдоволене рішенням Мішеля залишити пост глави Євроради – Politico

Читать на русском
Високопосадовці та дипломати ЄС засуджують рішення президента Європейської ради Шарля Мішеля залишити свою посаду та балотуватися до Європарламенту.
Фото: aldeparty.eu

Високопосадовці та дипломати ЄС засуджують рішення президента Європейської ради Шарля Мішеля залишити свою посаду та балотуватися до Європарламенту.

Про це повідомляє Politico із посиланням на джерела у керівництві блоку.

ЗМІ назвали кандидата на пост президента Європейської ради замість МішеляГоловним претендентом на посаду голови Європейської ради ЗМІ називають колишнього прем'єра Італії Маріо Драгі.

За даними журналістів, багато політиків вважають, що поки Європа спостерігає за двома великими війнами на своєму порозі, Мішель дбає лише про свої майбутні перспективи.

Крім того, його звільнення загрожує викликати панічну боротьбу за цю посаду, оскільки Угорщина візьме на себе головування в Раді ЄС пізніше цього року, а це означає, що керувати засіданнями без Мішеля може євроскептик Віктор Орбан.

Чиновник, близький до Мішеля, заявив, що лідери ЄС не були захоплені зненацька і що вони були проінформовані про відставку заздалегідь.

«Ми вчасно поінформували лідерів, щоб уникнути витоку. Деякі лідери були поінформовані Мішелем безпосередньо, деякі – опосередковано», – стверджує він.

Водночас інший чиновник спростував цю версію подій, заявивши, що Мішель обговорив це рішення лише зі своїм другом, президентом Франції Еммануелем Макроном. Водночас іншим лідерам ЄС він надіслав лише електронного листа, що «всіх розлютило». Дипломат ЄС заявив, що «з державами-членами заздалегідь не консультувалися з приводу рішення Мішеля».

Міністр закордонних справ Латвії Криш'яніс Каріньш розповів в ефірі підкасту POLITICO Power Play, що заява Мішеля застала його «трохи зненацька», і додав, що вона створює «труднощі» для ведення переговорів про вакансії на найвищому рівні.

Зазначається, що деякі чиновники хочуть, щоб нинішній голова Євроради не чекав літа та пішов у відставку вже зараз. Але Мішель не збирається цього робити. «Він розраховує на повну участь як президент Європейської ради, він бездоганно дотримуватиметься правил, і у нього немає причин йти у відставку», – сказав близький до нього чиновник.

Нагадаємо, що мандат Мішеля спливає наприкінці листопада 2024 року. При цьому він має намір залишатися на посаді до середини липня.

Глава Євроради вже пояснив, що його колеги мають достатньо інструментів, щоб угорський прем'єр Віктор Орбан не став його наступником.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: