Україна та Польща проведуть переговори щодо питання експорту зерна

Читать на русском
Найближчими днями між представниками України та Польщі розпочнуться переговори щодо ліцензій для експорту українських агротоварів, зокрема зерна.
Фото: Radio Kielce

Найближчими днями між представниками України та Польщі розпочнуться технічні переговори щодо ліцензій на експорт українських агротоварів, у тому числі зерна.

Про це повідомив голова польського Мінсільгоспу Чеслав Секерський, його цитує PolskieRadio24.

З якими країнами Європи Україна торгує найбільшеЗ ким із європейських країн Україна найбільше торгувала у 2023 році – на інфографіці. Найбільші обсяги експорту та імпорту з Польщею.

За словами міністра, це покладе край суперечці про торгівлю між Варшавою та Києвом.

«Наші фахівці з Мінсільгоспу поспілкуються зі спеціалістами Мінсільгоспу України та обговорять усі питання окремо. Будуть ліцензії, які визначать обсяг експорту, і в цих ліцензіях також буде вказано одержувача і те, куди йде товар. Ми хочемо це трохи формалізувати, але при цьому організувати торгові потоки», – сказав Секерський.

Водночас міністр зазначив, що початок переговорів не означає скасування заборони на імпорт української агропродукції.

«Поки ми не домовимося про двосторонні правила руху товарів, заборона не буде знята. Тільки якщо ми домовимося про деякі речі, ми зможемо говорити про зняття ембарго», - наголосив голова Мінсільгоспу.

Нагадаємо, у травні п'ять країн ЄС запровадили односторонню заборону на ввезення окремих видів української продукції. У вересні три держави ЄС – Угорщина, Польща та Словаччина – її продовжили.

Раніше повідомлялося, що для зняття ембарго Кабмін затвердив новий механізм експорту агропродукції до п'яти країн ЄС, а також поставив на паузу скаргу до СОТ щодо експорту зерна.

Нещодавно польські фермери анонсували новий масштабний пікет проти імпорту зерна з України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: