Єврокомісія може дозволити обмежувати імпорт агропродукції з України до певних країн – FT

Читать на русском
Єврокомісія планує внести зміни до торгового законодавства ЄС, які дадуть змогу запроваджувати обмеження на імпорт української агропродукції до сусідніх з Україною країн.
euronews.com

Європейська комісія цього тижня збирається подати зміни до торговельного законодавства Євросоюзу, які дозволять запроваджувати обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції до сусідніх з Україною країн.

Про це Financial Times розповів єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс.

Скільки аграрної продукції Україна експортувала через порти за час війниУкраїна з початку повномасштабної війни експортувала через порти 59,7 млн тонн аграрної продукції. На інфографіці – докладніше.

Як пише видання, ЄС контролюватиме приплив сільськогосподарської продукції, якщо вона ризикує знизити ціни в Польщі та інших сусідніх з Україною країнах.

За словами Домбровскіса, пропозиція має з'явитися на цьому тижні і, швидше за все, включатиме «захисні заходи для конкретної країни», які б дозволили Брюсселю блокували імпорт, якщо ринок конкретної країни буде переповнений.

«Ми розглядатимемо, як ми можемо надати додаткові гарантії Польщі та іншим державам-членам ЄС, і один із способів зробити це – запровадити гарантії для конкретних країн», – сказав він.

«Ми бачимо, що цей регіональний вплив торгівлі чи експорту української сільськогосподарської продукції розподілено дуже нерівномірно. Насамперед це відчувають найближчі сусідні країни, тоді як [це] не створює особливих потрясінь для ринку ЄС загалом», – додав єврокомісар.

Чиновники ЄС підтвердили, що вони також розглядають можливість запровадження квот на експорт із України таких продуктів як м'ясо птиці, цукор та яйця.

Нагадаємо, у вересні Європейська комісія зняла заборону на імпорт зерна та ще трьох видів української агропродукції до п'яти країн Євросоюзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: