ДБР затримало на кордоні організатора схеми відчуження земель Київської ГЕС

Читать на русском
Бізнесмена підозрюють в організації схеми незаконного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС.
Фото: Офіс генпрокурора

Правоохоронці вчора, 18 січня, затримали під час спроби виїзду за кордон бізнесмена, організатора схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС.

Про це повідомляє ДБР.

Чинному депутату ВР повідомили про підозру за земельні махінаціїНардепу Верховної ради Роберту Горвату повідомили про підозру за багатомільйонну схему із землею.

За інформацією ЗМІ, затриманий – засновник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа. Його затримання пов'язане із отриманням права на землю для будівництва котеджного містечка Goodlife Park у районі Вишгороду Київської області.

Затримання провадилося на підставі статті 208 КПК України. Крім того, у різних регіонах України було затримано ще трьох учасників злочинної організації, у тому числі брата організатора.

У ДБР нагадали, що у листопаді викрили та затримали учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи більш ніж 7 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС.

«До злочинної організації входило майже два десятки фігурантів. Серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів. Вони діяли в інтересах декількох забудовників. Використовуючи прогалини у правовому статусі ділянок, організатори через корупційні зв’язки у держорганах оформлювали їх як землі сільгосппризначення, що дозволяло виділяти ці ділянки громадянам України», – заявили правоохоронці.

Через соцмережі вони шукали підставних людей – часто студентів у скрутному матеріальному становищі – які за гроші підписували документи про виділення їм землі у приватну власність.

Від імені підставних людей виконавці підписували низку документів для оформлення права власності на земельні ділянки, а згодом нібито перепродавали землю забудовникам. Цю схему реалізовували протягом 2020-2021 років щодо земель Київської ГЕС.

Дії учасників злочинної організації та інших осіб кваліфіковано за статтями 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), 233 (Незаконна приватизація державного, комунального майна), 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, раніше підозра була вручена чиновнику Держгеокадастру в Івано-Франківській області, який незаконно передав у користування землі біля гірськолижного комплексу «Буковель».

У листопаді минулого року НАБУ та САП заявили про спроби підкупу інфраструктурних чиновників. Віцепрем'єру Олександру Кубракову та голові Агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму пропонували хабарі за сприяння в отриманні підрядів, землі та коштів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: