ЄС готує новий пакет санкцій проти росії, його можуть ухвалити вже у лютому – Bloomberg

Читать на русском
Країни ЄС розпочали обговорення нового, 13-го пакету санкцій проти росії. За даними журналістів, обмеження планують затвердити до 24 лютого.
Фото: Getty Images

Країни Європейського Союзу розпочали обговорення нового, 13-го пакету санкцій проти росії.

Про це повідомляє Bloomberg.

В ОП підрахували, яку суму втратить росія через запровадження Євросоюзом нових санкціїНовий пакет санкцій Євросоюзу торкнеться торгових обмежень із росією на суму 2 млрд євро на рік. Такими даними поділився радник голови ОП Владислав Власюк.

За даними журналістів, керівництво ЄС має намір затвердити новий пакет обмежень до 24 лютого – другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Потенційні заходи можуть містити розширення списків людей під санкціями, посилення торгових обмежень та зниження можливості Москви обходити санкції Євросоюзу як через треті країни, так і через компанії всередині ЄС. Зазначається, що окремі пропозиції щодо нового пакету обговорювалися у середу на зустрічі послів блоку.

Деякі політики, які беруть участь в обговоренні, вважають, що досягти угоди щодо 13-го раунду санкцій до кінця наступного місяця буде непросто, оскільки попередній пакет «вимагав тижнів переговорів».

Крім того, у ЄС продовжуються дискусії щодо створення нового фонду для військової підтримки України. Деякі країни ЄС хочуть використати нинішній механізм фінансування, відомий як Європейський фонд миру (EPF).

При цьому посли кількох країн, включаючи Німеччину, припустили на зустрічі в середу, що EPF у його нинішньому формулюванні стає менш ефективним, оскільки все більше поставок здійснюється за рахунок зброї, що закуповується у різних країн, а не з існуючих запасів ЄС.

Нагадаємо, 18 грудня Євросоюз затвердив дванадцятий пакет санкцій проти росії. Обмеження, серед іншого, передбачають запровадження з 1 січня заборони імпорту природних і синтетичних алмазів, і навіть ювелірних виробів з діамантами, оброблених чи вироблених у рф.

Також повідомлялося, що ЄС запровадив санкції проти російського алмазодобувного гіганта Алроса. Перед компанії припадає понад 90 відсотків російської видобутку алмазів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: