Як часто росія піднімає у повітря носії «Кинджалів» МіГ-31

Читать на русском

Росія останні кілька місяців почала частіше піднімати в повітря винищувачі МіГ-31К, які є носіями гіперзвукових ракет «Кинджал». Їхній зліт означає повітряну тривогу, найчастіше багатогодинну, по всій території України. Хоча найчастіше вильоти МіГ небойові, нехтувати сигналом тривоги не варто – «Кинджали» після пусків долітають до цілей за лічені хвилини. Регулярність злетів МіГ, починаючи з осені – на інфографіці «Слово і діло».

У вересні було лише чотири дні, коли з російських аеродромів злітав МіГ-31. 4 вересня МіГ злітав з аеродрому «Саваслейка», 7 вересня з цього ж аеродрому злетіли одразу два літаки.

26 вересня МіГ-31 злітав двічі за день, 29 вересня – один раз.

У жовтні російський президент володимир путін оголосив, що МіГ-31 тепер почнуть постійне «патрулювання» простору над Чорним морем. Він пояснив це тим, що США «дедалі більше втягуються в конфлікт в Україні, а також направили у Середземне море два авіаносні угруповання», тому росія «здійснюватиме візуальний контроль».

У жовтні росіяни лише один раз випускали МіГ-31 на «патрулювання»: 28 числа з аеродрому «Моздок» злітали два борти.

У листопаді кількість зльотів МіГ-31 збільшилася: він злітав 4, 6, 8, 10-11, 13-15, а також 27-28 числа.

Крім того, періодично літаки дозаправляли у повітрі, що збільшувало тривалість повітряної тривоги в Україні. У середині листопада президент Володимир Зеленський доручив Кабміну та військовим запропонувати рішення, щоб вильоти МіГ не паралізували країну на кілька годин.

У Повітряних силах пояснили: якщо точно відомо, що МіГ-31 злетів без ракет, то тривогу в Україні не оголошують. Але не завжди є інформація про те, чи бойовий виліт чи ні, тому тривога вмикається.

У грудні МіГ злітали регулярно і кілька вильотів все ж таки були бойовими. Так, кілька російських літаків запускали «Кинджали» 14 грудня, а також 29 та 31 грудня.

Небойові вильоти були 1-3 грудня, 6-7, 10, 20, 22, 25-28 та 30 грудня.

Цього місяця МіГ-31 злітають із аеродромів практично щодня: 1 січня, 6-8, 10-14, 16-18 січня. При цьому тричі вильоти були бойові, з пусками «Кинджалів».

Нагадаємо, 29 грудня росія влаштувала наймасованішу атаку на Україну з повітря з моменту повномасштабного вторгнення. На інфографіці «Слово і діло» – порівняння цього обстрілу з обстрілами у 2022 році.

Також ми дослідили, як змінювався запас стратегічних ракет у росії, починаючи з осені 2022-го.

На інфографіці – динаміка знищення «шахедів» силами ППО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: