Знищення російського А-50: аналітик озвучив сценарій, як ЗСУ змогли збити літак

Читать на русском
ЗСУ могли збити російський літак А-50 за допомогою Patriot і С-300. Для цього була влаштована ракетна пастка, припускає аналітик.
Фото: dzen.ru

Російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50 вдалося збити над Азовським морем завдяки складній українській ракетній пастці.

Про можливий сценарій збиття літака Forbes розповів аналітик Том Купер.

Знищені та пошкоджені російські літаки: топ втрат за час великої війниНа інфографіці – найзначніші втрати росії у літаках під час повномасштабної війни. Загалом рф втратила 329 літаків.

Підготовка до знищення А-50 могла розпочатися в суботу, коли літаки українських ВПС, ймовірно бомбардувальники Су-24, завдали ударів по російських об'єктах в окупованому Криму. На думку Купера, на півострові могли бути знищені кілька радарів, що дозволило придушити радіолокаційне покриття росіян, залишивши ракетні батареї, що вціліли, на півострові частково сліпими.

Після цього російські командири зробили очевидне: наказали одному з літаків з станцією радіолокації А-50У, які зазвичай літають на півдні над Азовським морем, просунутися далі на північ, щоб розширити радіолокаційне покриття над більшою частиною Криму.

Повітряний командний пункт Іл-22М супроводжував А-50. Судячи з супутникових знімків і радіолокаційних даних, найпівнічніша траєкторія польоту А-50 – над Бердянськом, це за 75 миль від лінії фронту і знаходиться в межах досяжності системи Patriot. Або літак би збитий з іншого ЗРК.

За словами Купера, українська батарея С-300 здійснила початкове підсвічування цілі, передала сигнал прихованій батареї Patriot, та включила свій радар лише на кілька секунд, щоб її не засікли росіяни. Потім був ракетний удар.

«Останній (Patriot – ред.) увімкнув свій радар лише на кілька секунд: достатньо довго, щоб отримати власні дані про цілі, але замало, щоб росіяни могли його виявити та оцінити як загрозу. А згодом українці запустили ракети. Після закінчення вогневих дій українські екіпажі почали негайно збирати свої системи, щоб забрати їх і таким чином уникнути будь-якої можливої відплати з боку росії», — припустив Купер.

Нагадаємо, російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління Іл-22 були збиті над Азовським морем у неділю, 14 січня. ЗМІ оцінюють їхню вартість у 530 млн доларів.

У ЗСУ очікують, що втрата росіянами літака А-50 вплине, зокрема, на ситуацію з ракетними обстрілами території України. Керівник ГУР Кирило Буданов прогнозує, що це може також вплинути на ситуацію у зоні бойових дій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: