У Давосі розпочались переговори України з Румунією щодо гарантій безпеки

Читать на русском
Двосторонні переговори стартували на полях четвертої зустрічі радників з питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав щодо реалізації Формули миру у швейцарському Давосі.
Офіс президента

У швейцарському Давосі Україна та Румунія розпочали переговори про укладення двосторонньої безпекової угоди.

Про це повідомила пресслужба Офісу Президента.

На полях четвертої зустрічі радників із питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав щодо Формули миру українська сторона розпочала двосторонні переговори з Румунією про укладення двосторонньої безпекової угоди.

Зазначається, що від української сторони участь у переговорах узяв, зокрема, керівник ОП Андрій Єрмак, від румунської – державний секретар Міністерства закордонних справ Румунії Юліан Фота.

Згідно з інформацією ОПУ, розпочаті переговори ознаменували підвищення двосторонніх відносин до рівня стратегічного партнерства, що стало логічним продовженням домовленостей за результатами телефонної розмови президентів України та Румунії від 9 січня поточного року та кроком на виконання Спільної декларації лідерів обох держав від 10 жовтня 2023 року.

Румунія стала 9-ю країною, яка розпочала з Україною двосторонні безпекові переговори.

Заступник керівника ОП Ігор Жовква наголосив, що без Румунії неможливо уявити повноцінні гарантії безпеки в Європі, зокрема в Чорноморському регіоні.

Сторони обговорили основні елементи майбутньої угоди та узгодили модальності подальших переговорів.

Нагадаємо, що Україна вже розпочала переговори про гарантії безпеки зі США, Великою Британією, Японією, Францією, Італією, Нідерландами, Канадою та Євросоюзом.

Раніше повідомлялося, що Зеленський схвалив склад делегації для переговорів щодо гарантій безпеки.

Також Україна веде перемовини з шістьма країнами, щодо безпекових угод, аналогічно до тої, яку уклали з Великою Британією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: