Кандидатура прем'єра Нідерландів на пост генсека НАТО може отримати широку підтримку – Politico

Читать на русском
Марк Рютте, зацікавлений на посаді генерального секретаря НАТО, може отримати широку підтримку. Але проблемою для нього можуть стати витрати Нідерландів на оборону.
AFP via Getty Images

Кандидатура прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на пост генерального секретаря НАТО може отримати широку підтримку.

Про це Politico розповіли три високопоставлені європейські чиновники.

Хто і протягом якого періоду керував НАТОВосени закінчується термін повноважень генсека НАТО Єнса Столтенберга. На інфографіці – хто та скільки керував Альянсом.

Один із них прогнозує, що Рютте підтримають країни східного флангу, для яких головним питанням є позиція кандидата щодо російсько-української війни.

Виконавчий директор берлінського офісу Міжнародного інституту стратегічних досліджень Бен Шреєр зазначив, що перевага Рютте – у його досвідченості. Крім того, Нідерланди є певною сполучною ланкою між поглядами англосаксонців та континентальної Європи, тому він може стати компромісним рішенням.

Кандидат на пост генсека НАТО має отримати одностайну підтримку 31 країни Альянсу, зокрема США. Видання зазначає, що поки що кандидатура Рютте «викликає певне здивування серед вашингтонських законодавців».

«Можливо, я й зустрічався з ним, але я не пам'ятаю», – сказав сенатор-республіканець Мітт Ромні. Його однопартієць Ліндсі Грем також заявив, що не знає Рютте. Демократи поінформовані не набагато краще.

Окрім великого політичного досвіду, ще одним важливим фактором є досвід Рютте у спілкуванні з Дональдом Трампом на випадок, якщо колишній президент повернеться до Білого дому.

Але проблемою для Рютте можуть стати витрати Нідерландів на оборону: країна була одним із найзлісніших порушників домовленості, витративши у 2014 році лише 1,14% ВВП на оборону за мети у 2%.

Цього року Нідерланди витратить 1,7% ВВП і погодилися витратити 2,03% у 2024 році та 2,01% у 2025 році.

«Головною проблемою [Рютте] будуть його витрати на оборону. Він сидів за столом саміту у Вельсі в 2014 році, коли було погоджено зобов'язання щодо витрат на оборону, і з того часу залишається прем'єр-міністром. Але він не виконав це зобов'язання», – сказав європейський урядовець.

Нагадаємо, днями Марк Рютте заявив, що зацікавлений у посаді генерального секретаря НАТО.

Повноваження нинішнього глави Альянсу Єнса Столтенберга закінчуються у жовтні 2024 року. Влітку члени НАТО домовилися вже вчетверте продовжити його мандат, оскільки не змогли погодити наступника.

ЗМІ також писали про бажання Джо Байдена бачити на посаді генсека НАТО Урсулу фон дер Ляєн.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: