Без допомоги союзників можуть початися затримки пенсій і зарплат – глава Мінекономіки

Читать на русском
Уряд може затримати виплати пенсій мільйонам осіб та зарплат держслужбовцям та вчителям, якщо США та Євросоюз не нададуть нових пакетів фінансової допомоги.
Фото: gmk.center

Уряд може затримати виплати пенсій мільйонам осіб та зарплат держслужбовцям та вчителям, якщо США та Євросоюз не нададуть нових пакетів фінансової допомоги.

Про це заявила віце-прем'єр-міністерка економіки Юлія Свириденко у коментарі виданню Financial Times.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

За її словами, зараз власні доходи держави йдуть в основному на сектор оборони, тому без допомоги союзників в інших сферах може виникнути дефіцит фінансування.

«Наступного року нам буде потрібна зовнішня підтримка у розмірі 37 мільярдів доларів, щоб забезпечити стабільність економіки та соціальних виплат», – сказала Свириденко.

Міністерка додала, що інакше Україні доведеться скоротити витрати на деякі соціальні програми, а також відкласти виплату зарплат 500 тисячам чиновників та 1,4 мільйона вчителів, а також пенсій 10 мільйонам пенсіонерів.

Свириденко сподівається, що у США та ЄС незабаром виділять допомогу Україні. Очікується, що нову фіндопомогу буде схвалено до кінця лютого 2024 року.

Нагадаємо, нещодавно у Мінфіні повідомили про перехід до «плану Б» через затримку допомоги від США та ЄС.

Глава МВФ Крісталіна Георгієва, у свою чергу, попередила, що затримка з фінансовою допомогою для України може поставити під загрозу відновлення економіки та змусити владу повернутися до дестабілізуючої політики, зокрема емісії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: