Генерали США та Китаю вперше з 2022 року провели переговори

Читать на русском
Глави військових штабів США та КНР поговорили вперше після минулорічної перерви через напруженість навколо Тайваню.
Фото: defense.gov

У четвер, 21 грудня, новий глава Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун провів відеоконференцію зі своїм китайським колегою – главою Об'єднаного штабу Центральної військової ради Китаю Лю Чженьлі. Ця розмова глав військових штабів США та КНР відбулася вперше після минулорічної перерви через напруженість навколо Тайваню.

Про це повідомляє пресслужба Пентагону.

Порівняння економічного та військового потенціалу США та КитаюНа інфографіці – порівняння економічного та військового потенціалу США та Китаю. За кілька тижнів їхні лідери мають провести особисту зустріч.

Зазначається, що американський та китайський генерали «обговорили низку питань глобальної і регіональної безпеки». Браун окремо наголосив на важливості збереження відкритих ліній зв'язку між військовими США й КНР.

«Генерал Браун підтвердив важливість участі Народно-визвольної армії Китаю в предметному діалозі, щоб зменшити ймовірність непорозумінь», – додали в Міноборони США.

Останні переговори між американськими та китайськими колегами на такому рівні відбулися у липні 2022 року. Такі контакти було перервано після того, як Ненсі Пелосі, яка тоді була спікеркою Палати представників, відвідала Тайвань у серпні 2022 року.

У Пентагоні нагадали, що діалог відбувся на тлі різкого зростання кількості «ризикованих та агресивних» перехоплень Китаєм американських літаків, що діють у міжнародному повітряному просторі. В період між 2021 і 2023 роками було зафіксовано понад 180 таких перехоплень.

Нагадаємо, у листопаді лідери США і КНР, Джо Байден і Сі Цзіньпін, вирішили відновити лінії зв’язку між військовими обох держав під час саміту в Сан-Франциско.

Наприкінці листопада Китай звинуватив США у вторгненні в територіальні води республіки.

Наприкінці вересня повідомлялося, що генерал Марк Міллі офіційно пішов у відставку з посади голови Об'єднаного комітету начальників штабів США і передав командування генералу Військово-повітряних сил Чарльзу Брауну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: