Байден заявив про досягнення реального прогресу під час зустрічі з Сі Цзіньпінем

Читать на русском
Глава Білого дому Джо Байден завив про реальний прогрес під час переговорів із китайським лідером Сі Цзіньпінем, що відбулись 15 листопада.
Фото: Associated Press

Президент США Джо Байден, який 15 листопада зустрівся з лідером Китаю Сі Цзіньпіном для переговорів, спрямованих на послаблення напруженості у відносинах двох великих країн, заявив, що під час зустрічі було досягнуто «реального прогресу».

Про це глава Білого дому написав у соцмережі Х.

Порівняння економічного та військового потенціалу США та КитаюНа інфографіці – порівняння економічного та військового потенціалу США та Китаю. За кілька тижнів їхні лідери мають провести особисту зустріч.

«Я ціную розмову, яку мав сьогодні з президентом Сі, тому що я вважаю найважливішим, щоб ми чітко розуміли один одного, як лідер лідера. Є критичні глобальні виклики, які вимагають нашого спільного лідерства. І сьогодні ми досягли реального прогресу», – йдеться у дописі Байдена.

Також Білий дім зробив заяву, у якій йдеться про те, що лідери «провели відверту і конструктивну дискусію з низки двосторонніх і глобальних питань і обмінялися думками щодо питань, з яких є розбіжності».

Китайський лідер назвав американсько-китайські відносини «найважливішими двосторонніми відносинами у світі» і сказав, що вони з Байденом «несуть велику відповідальність перед двома народами, перед світом і перед історією».

«Для двох великих країн, таких як Китай і Сполучені Штати, відвернутися одна від одної – не варіант», – наголосив він, повідомляє ABC News.

Як зазначив високопоставлений американський чиновник у коментарі CNN, результати, яких очікували напередодні переговорів президентів, є прогресом у покращенні все ще напружених відносин між США та Китаєм, але вони не призвели до спільної заяви чи іншої декларації про співпрацю.

Нагадаємо, 15 листопада Байден зустрівся з главою Китаю Сі Цзіньпіном на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско. Це їхня перша особиста зустріч за рік і перший візит Сі до Штатів за шість років.

Перед перемовинами лідерів країн координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що обговорення «українського питання» буде в порядку денному запланованої зустрічі президентів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: