Китай звинуватив США у вторгненні в територіальні води республіки

Читать на русском
Китай заявив, що американський військово-морський есмінець USS Hopper увійшов до територіальних вод республіки без схвалення китайського уряду.
Фото: Flickr

Китайські військові звинуватили американський есмінець USS Hopper у тому, що він нібито незаконно увійшов до територіальних вод республіки, чим «поставив під загрозу суверенітет і безпеку Китаю».

Про це пише Reuters.

«Китайські військові в суботу заявили, що витіснили американський ракетний есмінець USS Hopper після того, як він незаконно вдерся до територіальних вод Китаю біля островів Сіша в Південнокитайському морі», – йдеться у повідомленні бойового командування Народно-визвольної армії Китаю.

Зазначається, що у відповідь військові КНР задіяли свої військово-морські та військово-повітряні сили для «відстеження, спостереження та попередження есмінця».

Крім того, китайська сторона заявила, що США є «творцем загроз безпеці» в Південно-Китайському морі».

Зауважимо, незадовго до інциденту Пекін звинуватив Філіппіни в залученні «іноземних сил» для патрулювання Південно-Китайського моря, маючи на увазі спільне патрулювання філіппінських та американських сил.

У ВМС США заявили, що американський ракетний есмінець діяв відповідно до міжнародного права у архіпелагу Сіша (Парасельські острови) у Південно-Китайському морі.

Також у заяві американської сторони стверджується, що дії екіпажу есмінця були спрямовані на підтримку «прав і свобод, а також законного користування морем» через «заперечення обмежень на мирний прохід кораблів, запроваджених Китайською Народною Республікою, Тайванем та В'єтнамом».

Нагадаємо, нещодавно МЗС Філіппін звинуватило Китай у вторгненні в їхні води.

У червні кораблі Китаю та США ледь не зіткнулися у Тайванській протоці.

Як відомо, цього місяця президент США Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзиньпін провели переговори. Йшлося про Україну, Ізраїль, Тайвань і відновлення зв'язків між обома державами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: