Швейцарія пом’якшила правила експорту озброєння для України

Читать на русском
Країна в майбутньому може відхилятися від критеріїв ліцензування експорту зброї за кордон. Ймовірно, нова поправка дозволить Швейцарії схвалювати реекспорт зброї в Україну.
Getty Images

Нижня палата парламенту Швейцарії слідом за верхньою палатою, Радою кантонів, схвалила поправку до законодавства, яка пом’якшує вимоги до експорту озброєння за кордон.

Про це повідомляє The Swiss Times.

Як зазначається, правоцентристські й праві партії Швейцарії всупереч опозиції лівих і «зелених» підтримали внесення поправки до Закону про військове озброєння.

Військова та фінансова допомога від Заходу: що відомо про перспективи на 2024 рікЯкі перспективи отримання Україною західної військової та фінансової допомоги у 2024 році – на інфографіці.

До закону пропонують додати нову статтю 22b, згідно з якою Федеральна рада Швейцарії може в майбутньому відхилятися від критеріїв ліцензування експорту зброї за кордон «у виняткових обставинах» і якщо це відповідає захисту інтересів зовнішньої політики або політики безпеки.

Про таке відхилення Федеральна рада має повідомити комітети з політики безпеки обох палат парламенту не пізніше як за 24 години, причому воно має бути обмежене в часі.

При цьому, ініціатори поправки – центристські й праві політичні партії – вказували, що після повномасштабного вторгнення росії в Україну змінилась ситуація, й чинні обмеження більше не є актуальними та можуть нашкодити національній збройовій промисловості.

Водночас, противники поправки нагадують, що два роки тому парламент Швейцарії вже вилучав подібне формулювання з пропозиції Федеральної ради до народної ініціативи «проти експорту зброї до країн, що перебувають у стані громадянської війни». А місцева група «Швейцарія без армії» оголосила про ініціювання референдуму проти перегляду закону.

Повідомляється, що ймовірно, нова поправка дозволить Швейцарії схвалювати реекспорт зброї в Україну, але ані її ініціатори, ані Федеральний уряд не повідомляли про подібні наміри.

Як відомо, поправку, яка дозволяє реекспортувати швейцарську зброю та боєприпаси в Україну, було прийнято Радою кантонів на початку червня.

Раніше нижня палата парламенту Швейцарії – Національна рада – виступила проти ухвалення поправки, яка дозволяє реекспортувати швейцарську зброю та боєприпаси в Україну.

Нагадаємо, нещодавно у парламенті Швейцарії обрали нового президента та склад Кабміну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: