Зеленський зустрівся з президентом Швейцарії: про що говорили

Читать на русском
Сьогодні у Києві Володимир Зеленський обговорив з президентом Швейцарії використання заморожених прибутків з активів рф.
Офіс президента

Президенти України та Швейцарії Володимир Зеленський і Ален Берсе під час зустрічі у Києві сьогодні, 25 листопада, обговорили використання заморожених прибутків з активів країни-агресора, гуманітарне розмінування України, а також українську формулу миру.

Про це повідомляється на сайті президента України.

Європейські лідери вшанували пам'ять жертв ГолодоморуНизка лідерів країн Європи вшанували сьогодні пам'ять мільйонів жертв Голодомору 1932–1933 років.

Як зазначається, Зеленський подякував йому за вагому гуманітарну допомогу, надану Україні з початку повномасштабного вторгнення.

«Дякую за ваш візит. Це дуже сильний меседж для українців у всьому світі, що ви вирішили відвідати Україну в особливий день нашої історії для всіх наших родин – у 90-ті роковини Голодомору. Також дякую за вашу участь у сьогоднішній скорботній церемонії. Ми горді, що маємо таких партнерів, які взяли участь у церемонії в цей особливий день для нашої країни», – сказав він.

Особливу увагу сторони приділили питанню використання заморожених прибутків з активів держави-агресора. Окремо співрозмовники обговорили прогрес в імплементації Української формули миру та участь Швейцарії в цьому процесі.

При цьому, український лідер висловив сподівання на позитивне рішення нового парламенту Швейцарії щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу.

Глава держави також високо оцінив роль Швейцарії у процесі гуманітарного розмінування, зокрема її готовність прийняти у 2024 році другу Міжнародну донорську конференцію з гуманітарного розмінування в Україні.

Нагадаємо, що сьогодні до Києва з неанонсованим візитом прибув президент Швейцарії Ален Берсе.

У вересні влада Швейцарії заявила, що надасть Україні пакет фінансової допомоги на 100 млн швейцарських франків (приблизно 110 млн доларів США).

Також Швейцарія підтримала створення спеціального трибуналу для розслідування злочинів агресії проти України та продовжила статус захисту для біженців до 4 березня 2025 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: