Росію вигнали з Дунайської комісії

Читать на русском
Дунайська комісія на ювілейному засіданні під головуванням України позбавила росію членства в організації.
фото МЗС України

Дунайська комісія позбавила росію членства через її удари ракетами та дронами по Нижньому Дунаю в Україні. Кремлю дали термін залишити організацію – до кінця лютого.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Twitter 15 грудня.

Ізоляція: з яких міжнародних організацій та програм вигнали росію після 24 лютогоПісля 24 лютого росію вигнали з Ради Європи, Всесвітньої туристичної організації, керівного складу ICAO та інших організацій та міжнародних програм. Більше – на інфографіці.

За його словами, таке рішення Дунайська комісія ухвалила на 100 ювілейному засіданні під головуванням України. Воно ґрунтується ще й на рішенні від 17 березня 2022 року, коли росіянам заборонили брати участь у всіх зустрічах та виключили їх зі складу секретаріату Комісії.

Росію зобов'язали вийти із організації до 29 лютого 2024 року. Якщо росія цього не зробить, члени Дунайської комісії не визнаватимуть своїх зобов'язань перед рф за Белградською конвенцією про режим судноплавства на Дунаї.

Дунайська комісія – це міжнародна організація, заснована Конвенцією про режим судноплавства на Дунаї. Її підписали у Белграді 18 серпня 1948 року. Членами Комісії є Австрія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Молдова, Румунія, Сербія, Словаччина, Україна та Хорватія.

Нагадаємо, у листопаді цього року росія вперше в історії не потрапила до Виконавчої ради ЮНЕСКО. У тому ж місяці росію вперше в історії не обрали до Міжнародного суду ООН. Раніше глава МАГАТЕ пояснював, чому росію досі не вигнали з організації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: