Дві країни Європи завершили будівництво газопроводу, що має зменшити залежність від рф

Читать на русском
У неділю, 10 грудня, президенти Сербії Александар Вучич, Болгарії Румен Радев і Азербайджану Ільхам Алієв відвідали церемонію відкриття в Ніші.
Ілюстративне фотоКорреспондент.net

Сербія та Болгарія завершили будівництво газопроводу, що має зменшити залежність від російського газу шляхом диверсифікації поставок.

Про це повідомляє агенція Bloomberg.

Як змінювався обсяг транзиту російського газу через УкраїнуТранзит російського газу через Україну до Європи за роками – на інфографіці. Україна не планує продовжувати контракт після його закінчення в 2024 році.

У неділю, 10 грудня, президенти Сербії Александар Вучич, Болгарії Румен Радев і Азербайджану Ільхам Алієв відвідали церемонію відкриття в Ніші.

Як відомо, будівництво цього проєкту розпочалося ще в лютому 2023 року.

Зазначається, що трубопровід пролягає на 170 кілометрів від сербського міста Ніш до околиць столиці Болгарії, Софії, з річною потужністю «прокачки» газу 1,8 мільярда кубометрів.

Згідно з інформацією видання, це могло б покрити до 60% споживання Сербії.

Нова лінія газопроводу дасть змогу Сербії отримати доступ до альтернативних поставок газу з Греції чи Азербайджану, а також забезпечить Болгарії доступ до газу із Західної Європи чи Адріатичного моря.

Нагадаємо, у 2022 році відбувся офіційний запуск газопроводу з Греції до Болгарії, який має знизити залежність Європи від газу країни-агресора.

Відомо, що у цьому році залежність від російського газу вже подолали в Італії.

Також стало відомо, що Україна не буде вести переговори про продовження транзиту російського газу. У Міненерго розповіли, чи зможе українська ГТС працювати без транзиту російського газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: