У Міненерго розповіли, чи зможе українська ГТС працювати без транзиту російського газу

Читать на русском
Перевірка української газової інфраструктури підтвердила надійність транспортування та зберігання газу навіть за умов військового ризику, припинення росіянами транзиту блакитного палива та обстрілів об'єктів енергетичної інфраструктури.
Фото: tsoua.com

Українська газова інфраструктура готова працювати за умов нульового транзиту «блакитного палива».

Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики.

Нещодавно відомство замовило стрес-тест, який мав виявити слабкі місця у газотранспортній системі та структурі підземних газових сховищ.

У Міненерго розповіли, що перевірка підтвердила надійність транспортування та зберігання газу навіть за умов військового ризику, припинення росіянами транзиту «блакитного палива» та обстрілів об'єктів енергетичної інфраструктури.

«Технічна оцінка дана міжнародною експертною групою після проведення моделювання роботи ГТС та ПСГ за потенційними сценаріями у разі атак ворога на газову інфраструктуру, інших надзвичайних ситуацій та зупинення транзиту російського газу», – йдеться у заяві.

Зазначається, що всі сценарії моделювали вихід з ладу різних комбінацій критично важливих об'єктів операторів. Аналіз також враховував дані про атаки на об'єкти у 2022/2023 роках, структуру, а також характеристики пошкоджень у різних регіонах України.

Нагадаємо, поточний контракт на транзит газу було підписано у грудні 2019 року, він дійсний до 2024 року. Відповідно до угоди, «Газпром» має постачати мінімум 40 млрд кубометрів газу на рік у період з 2021 до 2024 року українським газопроводом. Проте зараз росія постачає лише близько 12 млрд кубометрів на рік.

Раніше повідомлялося, що Україна не вестиме переговори про продовження транзиту російського газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: