На Вінниччині ліквідували спалах гепатиту А: фахівці розкрили його можливі причини

Читать на русском
На Вінниччині ліквідували спалах гепатиту A, однак поодинокі випадки зараження можуть виявляти ще протягом кількох місяців.
Фото: zoda.gov.ua

На Вінниччині ліквідували спалах гепатиту A, однак поодинокі випадки зараження можуть виявляти ще протягом кількох місяців.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, його цитує пресслужба МОЗ.

За даними відомства, у період з 16 жовтня по 7 грудня лабораторно підтверджено 333 випадки зараження. При цьому 267 людей уже побороли інфекцію та повернулися з лікарень додому.

«Спалах завершується: кількість як госпіталізованих, так і нових випадків на Вінниччині зменшується, що підтверджує ефективність протиепідемічних заходів та відсутність постійного джерела інфікування. Однак через тривалий інкубаційний період і можливий безсимптомний перебіг захворювання щонайменше протягом одного-двох місяців ми реєструватимемо поодинокі випадки захворювання на гепатит А», – розповідає Кузін.

Він додав, що під час перевірок фахівці встановили два фактори, які вказують на причини спалаху.

Перший – безсимптомний перебіг захворювання серед працівників ринку та виробництва продуктів харчування. Це означає, що деякі хворі могли інфікувати інших, не підозрюючи при цьому про своє захворювання. Крім того, фахівці зафіксували майже 30% проб води перевищення за бактеріологічними показниками.

«Тому було посилено дезінфекцію водопровідних мереж і продовжується робота з коригування технологічних регламентів», – зазначили в МОЗ.

Нагадаємо, у жовтні на Вінниччині оголосили режим надзвичайного стану обласного рівня через захворюваність на гепатит А. У місті закривали школи.

Випадки захворювання на гепатит А також фіксували у Тернопільській, Закарпатській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Київській областях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: