Україна звернулася до Червоного Хреста та ООН через розстріл двох полонених солдат ЗСУ

Читать на русском
Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до Червоного Хреста та ООН через розстріл українських військових, які здалися в полон.
фото УНІАН

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Червоного Хреста та Моніторингової місії ООН після вбивства двох українських військових, які здалися у полон росіянам.

Про це він розповів у коментарі Суспільному.

Спецтрибунал для путіна: чи вийде засудити президента росії та росіян за воєнні злочиниІснує міжнародний механізм, який вже був успішно застосований у світовій історії – коли потрібно було позбавити влади та притягнути до суду військового злочинця, президента Югославії

«Сьогодні вже звернувся, офіційно листи від мене пішли. Це не перший випадок, і ми можемо припускати, що, на жаль, не останній випадок, коли росія цинічно порушує Женевські конвенції і весь спектр міжнародно-гуманітарного права», - сказав Лубінець.

Лубінець відверто сказав, що не очікує на «проривні результати» від МКЧХ і від ООН, проте, за його словами, Україна має продовжувати звертатися до цих організацій, бо саме МКЧХ мають реагувати на подібні випадки.

Також омбудсмен додав, що поки що немає інформації про те, кого саме росіяни розстріляли.

Але Лубінець хоче, щоб це вбивство було зафіксовано міжнародними інстанціями та оприлюднено у наступному звіті Моніторингової місії ООН з прав людини.

Нагадаємо, 2 грудня у мережі з'явилося відео вбивства росіянами беззбройних українських солдатів, які здавались у полон. В Офісі генпрокурора розпочали розслідування.

Начальник Авдіївської МВА Віталій Барабаш повідомив, що ЗСУ ліквідували окупантів, причетних до страти. Але в ГУР поки що точно не можуть підтвердити, що вбито саме тих росіян, які стріляли в наших бійців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: