Ми переживаємо кліматичний колапс у реальному часі – генсек ООН

Читать на русском
Антоніу Гутерріш на Cop28 зазначив, що світ у реальному часі переживає кліматичний колапс, і це має викликати тремтіння у світових лідерів і змусити діяти.
Фото: AFP

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що світ переживає кліматичний колапс у реальному часі, а поточний рік буде найспекотнішим за всю історію спостережень.

Він заявив це, виступаючи на конференції ООН зі зміни клімату (Cop28), повідомляє The Guardian.

Позика у планети: що таке День екологічного боргу і коли він настанеДень екологічного боргу в 2023 році настане 2 серпня. Що це означає для світу – на інфографіці.

Генсек виступив на презентації звіту Всесвітньої метеорологічної організації щодо стану клімату.

«Цього року люди по всьому світу постраждали від пожеж, повеней та гарячої температури – і наслідки руйнівні. Рекордне глобальне потепління має викликати тремтіння у світових лідерів. І це має спонукати їх до дії», – сказав Гутерріш.

«Ми маємо дорожню карту, яка дозволяє обмежити підвищення глобальної температури до 1,5°C і уникнути гіршого кліматичного хаосу. Але нам потрібно, щоб лідери дали старт на Cop28 у гонці за збереження обмеження в 1,5C, взявши на себе зобов'язання потроїти використання відновлюваних джерел енергії та подвоїти енергоефективність, а також взявши на себе зобов'язання поетапно відмовитися від копалин з чіткими часовими рамками», – звернувся він до учасників конференції.

У доповіді ВМО йдеться про те, що 2023 рік побив кліматичні рекорди, супроводжуючись екстремальними погодними умовами, які «залишили після себе слід спустошення та розпачу». Рік буде найспекотнішим за всю історію спостережень.

Дані станом на кінець жовтня показали, що в 2023 році температура повітря була приблизно на 1,4°C вище доіндустріального рівня, що обумовлено зростанням викидів вуглекислого газу в результаті спалювання викопного палива і поверненням кліматичної моделі Ель-Ніньо.

Останні дев'ять років, з 2015 до 2023 року, були найтеплішими за всю історію спостережень. Потепління Ель-Ніньо, яке виникло навесні 2023 року в Північній півкулі та швидко розвивалося влітку, ймовірно, ще більше посилить спеку у 2024 році.

«Рівні викидів парникових газів рекордно високі. Глобальні температури рекордно високі. Підвищення рівня моря стало рекордним. Рівень морського льоду в Антарктиці рекордно низький. Це приголомшлива какофонія побитих рекордів. Це більше ніж просто статистика. Ми ризикуємо програти гонку за порятунок наших льодовиків та стримування підвищення рівня моря. Ми не можемо повернутися до клімату 20-го століття, але ми маємо діяти зараз, щоб обмежити ризики дедалі більш несприятливого клімату в цьому та наступних століттях», – заявив генеральний секретар організації Петтері Таалас.

Нагадаємо, у Києві цього року був найтриваліший за всю історію спостережень безморозний період.

У столиці також було зафіксовано 40 температурних рекордів. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: