Україна вдруге в історії презентуватиме свій павільйон на конференції ООН з клімату

Читать на русском
Україна покаже на кліматичній конференції ООН масштаб екологічних збитків від повномасштабної війни, зокрема від підриву росіянами Каховської ГЕС.
EPA-EFE/Shutterstock

Україна вдруге в історії представить свій павільйон на 28-й конференції ООН зі зміни клімату (COP28). У павільйоні буде показано масштаб екологічних збитків від війни, у тому числі від підриву росіянами Каховської ГЕС.

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

Природа та війна: як російська агресія вплинула на довкілляВнаслідок російської агресії в Україні постраждало 3 млн гектарів лісу, під загрозою знищення знаходяться заповідні території, у повітря та ґрунти потрапили мільйони тонн шкідливих речовин.

Тематика павільйону обрана відповідно до восьмого пункту Формули миру – екологічна безпека. Експозиція буде розділена на три блоки:

  • «Каховка» – у блоці буде розказано про підрив росіянами греблі Каховської ГЕС 6 червня цього року.
  • «Наслідки» – інформація про шкоду, яку щодня завдає війна.
  • «Відновлення» – у блоці буде продемонстровано, як українці намагаються якнайшвидше відроджувати знищене.

Ключова інсталяція павільйону – «Дах» – присвячена трагедії втрати будинку через затоплення. Для її створення організатори доставили черепицю із Херсонської області, мешканці якої постраждали від підриву ГЕС.

Також у павільйоні будуть зразки згорілих пшениці та кукурудзи – нагадування про важливість продовольчої безпеки – та панно з мертвим українським чорноземом після пожеж на полях, спричинених обстрілами.

У міністерстві розповіли, що на конференції Україна представить свій проєкт зеленої енергетики, одним із його результатів є Тилігульська вітрова електростанція, збудована під час війни. Крім того, на COP28 буде запущено Глобальну платформу оцінки збитків.

28-ма конференції ООН зі зміни клімату проходитиме з 30 листопада до 12 грудня 2023 року в Дубаї (ОАЕ).

Нагадаємо, за останньою оцінкою, руйнування дамби Каховської ГЕС завдало Україні збитків на суму майже 14 млрд доларів.

Щодня збитки довкіллю України від повномасштабної війни зростають приблизно на 102 млн євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: