Вчені прогнозують, що цей рік стане найспекотнішим на Землі за всю історію спостережень

Читать на русском

2023 рік стане найспекотнішим за всю історію спостережень, заявили європейські вчені. Жовтень вже визнаний найтеплішим місяцем – температура на 0,40°C вища за попередній рекорд.
Getty Images

Поточний, 2023-й, рік у світі стане найспекотнішим за всю історію кліматичних спостережень. Вже відомо, що жовтень був найтеплішим місяцем за всю історію спостережень за середньою температурою Землі.

Про це заявили у Європейській програмі глобального моніторингу довкілля Copernicus.

За даними вчених, середня температура повітря в жовтні склала 15,30°C, що на 0,85°C вище за середнє значення жовтня за 1991-2020 роки і на 0,40°C вище попереднього найтеплішого жовтня 2019 року.

За поточний календарний рік, з січня по жовтень, середня глобальна температура в 2023 році є найвищою за всю історію спостережень: на 1,43 °C вище за середній доіндустріальний період 1850–1900 років і на 0,10 °C вище, ніж середнє десятимісячне значення для 2016 року.

«Ми можемо майже впевнено сказати, що 2023 рік стане найтеплішим роком за всю історію спостережень», – зазначила заступниця директора програми Саманта Берджесс.

Нагадаємо, в Україні жовтень також був рекордно теплим. А в Києві цього року було зафіксовано вже цілих 40 температурних рекордів. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Раніше ми писали про те, що таке День екологічного боргу та коли він настане.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: