В Україні сформували реєстр засуджених за злочини стосовно дітей на сексуальному ґрунті

Читать на русском
Завершився базовий етап заповнення реєстру педофілів. Наразі туди внесено понад 600 злочинців.
legalhub.online

В Україні завершено базовий етап наповнення Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Кастрація замість в'язниці: в Україні запропонували нове покарання за педофіліюВ Україні можуть запровадити добровільну хімічну кастрацію для педофілів і створити реєстр засуджених за цей злочин.

Електронна база даних призначена для збору, зберігання, захисту, обліку, пошуку, узагальнення даних про осіб, які вчинили кримінальні правопорушення цієї категорії. До нього увійшли також і ті, чия судимість за злочини знята або погашена.

На даний момент до реєстру внесено понад 600 злочинців. У прокуратурі вважають, що це стане запобіжником повторного вчинення злочинів проти статевої недоторканності дітей.

«Особа потрапляє до електронної бази на підставі обвинувального вироку суду, який набрав законної сили. До неї вносяться відомості щодо прізвища, імені, по батькові засудженого, дати народження, місця проживання чи перебування, злочину, за який його було засуджено. Також вона міститиме дані про кримінальне покарання, фактично відбуте ним покарання та порушення правил адміністративного нагляду», – розповіли в Офісі генпрокурора.

Доступ до реєстру, окрім правоохоронців, отримають директори шкіл та садів, керівники державних адміністрацій та голови органів місцевого самоврядування.

«Завдяки цій можливості вони зможуть убезпечити дітей від контакту з особами, які вчинили кримінальні правопорушення на сексуальному ґрунті», – додали в ОГП.

Нагадаємо, Верховна рада у грудні 2019-го ухвалила закон про створення реєстру педофілів з обмеженим доступом. Президент Володимир Зеленський підписав його у січні 2020 року.

При цьому Верховна Рада відхилила законопроєкт про відповідальність за педофілію, який передбачає примусову хімічну кастрацію. Це сталося після того, як Зеленський наклав вето на ухвалений документ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: