Зеленський схвалив запровадження реєстру педофілів

Читать на русском
Сьогодні, 13 січня, президент України Володимир Зеленський підписав законопроект про Єдиний реєстр педофілів.

Президент України, Володимир Зеленський підписав законопроект №0887 (№6607 - в ВР VIII скликання) про реєстр педофілів.

Про це свідчить інформація на сайті парламенту сьогодні, 13 січня.

Останній етап проходження документа - повернуто з підписом від президента 13 січня.

Відповідно до закону Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітнього (реєстр) - це автоматизована електронна база даних, створена для забезпечення збору, зберігання, захисту, обліку, пошуку, узагальнення даних про осіб, які вчинили злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності малолітнього, в тому числі осіб, судимість яких за такі злочини знята або погашена у встановленому законом порядку. Його власником є ​​Міністерство юстиції України.

До реєстру вносяться відомості про прізвище, ім'я, по батькові засудженого, дату народження, місце проживання або перебування, злочини, за які він був засуджений, вид кримінального покарання, який до нього було застосовано, інформацію про фактично відбуте їм покарання, а також про порушення правил адміністративного нагляду.

«Інформація про особу вноситься до реєстру на підставі обвинувального вироку суду, який набув законної сили. У разі якщо особа вчинила злочин проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітнього до створення реєстру, інформація про таку особу вноситься до реєстру на підставі постанови суду за місцем проживання особи або місця відбування ним покарання за клопотанням прокурора», - йдеться в тексті закону.

Визначено, що користувачами реєстру є керівники прокуратур і органів попереднього розслідування, прокурори, слідчі та інші уповноважені особи Національної поліції та Державного бюро розслідувань.

Також закон визначає, хто має право на отримання інформації про факт перебування конкретної особи в реєстрі.

Підкреслимо, у редакції закону до першого читання також передбачалося запровадження хімічної кастрації педофілів, проте з їх згоди. До другого читання цю норму прибрали з документа.

Нагадаємо, 19 грудня парламент ухвалив у другому читанні і в цілому законопроект № 0887 про створення реєстру педофілів з обмеженим доступом.

Раніше нардепи відхилили законопроект про відповідальність за педофілію, який передбачає примусову хімічну кастрацію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: