Кастрація замість в'язниці: в Україні запропонували нове покарання за педофілію

Читать на русском

В Україні за минулий рік було зафіксовано 50 випадків статевих зносин з особами, які не досягли статевої зрілості. Крім того, було 285 випадків розбещення неповнолітніх, і ця цифра істотно зросла з 2014 року. Наприкінці червня велика група народних депутатів внесла до парламенту законопроект, який передбачає посилення відповідальності за такі злочини. «Слово і Діло» розбиралося, що пропонують автори документа.

Частина терміну позбавлення волі пропонується замінити добровільною хімічною кастрацією. Якщо людина, визнана винною у скоєнні особливо тяжкого злочину проти статевої свободи неповнолітніх, відсиділа не менш ніж 10 років і хвора на педофілію (це має довести експертиза), то замість частини терміну вона може пройти процедуру хімічної кастрації. Вона полягає в тому, що засудженому вводять медичні препарати, які зменшують сексуальну активність і потяг.

Як пов'язані підліткова злочинність і насильство в сім'ї?Насильство і жорстокість у сім'ях є основною причиною майбутніх проблем із законом у підлітків. «Слово і Діло» відстежило зв'язок між підлітковою злочинністю і домашнім насильством.

Незважаючи на те, що дія таких препаратів недовговічна (й має низку побічних ефектів), в деяких країнах є позитивний результат від застосування хімічної кастрації. Наприклад, у Великій Британії цей метод допоміг скоротити рецидиви статевих злочинів проти дітей із 40% до 5%, а в Німеччині – з 80% до 3%.

Крім того, законопроект передбачає створення в Міністерстві внутрішніх справ Єдиного реєстру засуджених за педофілію. До реєстру будуть внесені ім'я та прізвище засудженого, його адреса, дата народження, інформація про злочин і про відбуття за нього покарання та інформація про застосування до нього хімічної кастрації (або ухиленні від неї). Такі реєстри є в США, Польщі, Канаді, Франції та Британії.

Також, якщо новий документ схвалять, буде збільшений максимальний термін покарання за педофілію: з 15 до 20 років або довічне ув'язнення.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, в березні Верховна Рада ухвалила в цілому закон про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації.

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: