Завдали збитків на понад 176 млн грн: повідомлено про ще одну підозру експосадовцям «Центренерго»

Читать на русском
Зважаючи на те, що місцеперебування колишніх посадових осіб «Центренерго» не встановлене, про підозру їм повідомили у порядку ст. 135, ст. 278 КПК України».
Фото: НАБУ

Детективи НАБУ повідомили про підозру колишньому члену Дирекції та ексначальнику Департаменту «Центренерго», а також керівнику приватної компанії «Юнайтед Енерджі», у завданні понад 176 млн грн збитків державному енерговиробнику.

Про це повідомляють пресслужби САП та НАБУ.

«Зважаючи на те, що місцеперебування колишніх посадових осіб «Центренерго» не встановлене, про підозру їм повідомили у порядку ст. 135, ст. 278 КПК України», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у 2020 році між ПАТ «Центренерго» та приватною компанією - переможцем аукціону укладено угоди на закупівлю електроенергії. Приватна компанія здійснила частковий відбір електроенергії, а тому була зобов'язана сплатити штраф. Проте у подальшому між товариством та компанією було укладено додаткові угоди, які виключили з основних угод положення про дозволені межі відхилення від обсягів відібрання електроенергії у розмірі 5% від договірного обсягу.

«Ці зміни дозволяли приватній компанії відбирати будь-який обсяг електроенергії, незважаючи на те, що умовою проведених аукціонів було гарантоване відібрання договірного обсягу електроенергії», - розповідають у САП.

У межах розслідування встановлено, що указані додаткові угоди були підписані заднім числом та мали на меті уникнення сплати штрафу приватною компанією за невідбір законтрактованої електроенергії.

«У результаті таких дій, ПАТ «Центренерго» недоотримано доходу на суму понад 176,8 тис. грн - саме стільки коштів приватна компанія мала сплатити за невиконання зазначеного обов’язку», - додали у пресслужбі.

За інформацією «Слово і діло», йдеться про ексчлена «Центренерго» Олександра Уварова, ексдиректорку департаменту «Центренерго» Катерину Токар та керівника приватної компанії «Юнайтед Енерджі» Андрія Короткевича-Лещенка.

Раніше повідомлялося, що Національне антикорупційне бюро завершило заочне розслідування за підозрою колишнього члена ПАТ «Центренерго» у зловживаннях на 8,25 млн грн.

Крім того, 20 вересня НАБУ і САП повідомили про підозру двом ексчленам правління ПАТ «Центренерго», чинному начальнику одного з департаментів ПАТ «Центренерго» та директору приватного підприємства «Юнайтед Енерджі».

Як встановило слідство, у листопаді 2019 року ПАТ «Центренерго» уклало з приватною компанією «Юнайтед Енерджі» договір на поставку газу, а у травні 2020 року здійснило передоплату за законтрактований обсяг газу на червень 2020 року. Втім, газ поставили лише на частину передоплати, а заборгованість, яка виникла перед ПАТ «Центренерго» вирішили нівелювати, піднявши ціну вже фактично поставленого газу шляхом підроблення офіційних документів. В результаті, ПАТ «Центренерго» завдано збитків на суму 8,25 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: