Чехія надасть додаткові кошти у фонд Україна-НАТО

Читать на русском
Чехія спрямує близько 2,5 мільйонів євро до цільового фонду Північноатлантичного альянсу для невійськової допомоги Україні.
Фото: Getty Images

Чехія пожертвує близько 60 мільйонів крон (до 2,5 мільйона євро) до цільового фонду НАТО для невійськової допомоги Україні.

Таке рішення схвалив уряд, повідомляє České noviny.

На думку Міністерства закордонних справ Чехії, ця пропозиція відображає в нинішньому зовнішньополітичному контексті необхідність проєктувати зростаючу складність ситуації в області міжнародної безпеки в активізацію зусиль зі збереження підтримки України.

«Трастовий фонд Україна-НАТО працює з 2016 року і є інструментом невійськової допомоги Україні. Це стосується, наприклад, медичних матеріалів, продуктів харчування, палива, зимового одягу і систем захисту від безпілотників», – йдеться у повідомленні.

З початку повномасштабної війни росії проти України Чехія внесла до фонду 1,28 мільйона євро з бюджету Міністерства оборони, а також один мільйон євро і шість мільйонів крон з бюджету Міністерства закордонних справ, і 1,09 мільйона доларів, які спочатку були виділені з уже скасованого фонду альянсу для Афганської національної армії.

Такі фонди почали діяти у 2015 році. Кошти з них використовувались для посилення оперативної сумісності України з НАТО за різними напрямками. Після повномасштабного вторгнення рф їх планують об’єднати в один.

Нагадаємо, нижня палата парламенту Чехії схвалила пропозицію уряду щодо продовження навчання українських військових на території країни у 2024 році.

Також уряд та парламент Данії погодили додаткове фінансування для фонду, з якого виділяються кошти на військову допомогу Україні.

Крім того, уряд Німеччини надасть Україні 300 млн євро на зміцнення енергетичної безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: