НАТО надало рекомендації для України на шляху до членства – Столтенберг

Читать на русском
Міністри закордонних справ країн НАТО надали Україні рекомендації щодо реформ для вступу до Альянсу. Серед пріоритетів – боротьба з корупцією, зміцнення верховенства закону, підтримка прав людини та меншин.
nato.int

Рада НАТО-Україна сьогодні, 29 листопада, вперше зібралася на рівні міністрів закордонних справ. Обговорювався шлях України до членства, і Києву було надано рекомендації щодо пріоритетних реформ.

Про це повідомив генсек Єнс Столтенберг, передає пресслужба організації.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

Серед пріоритетних реформ для України – боротьба з корупцією, зміцнення верховенства закону та підтримки прав людини, права меншин.

Столтенберг зазначив, що «Україна ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше», і Альянс продовжить підтримувати її на шляху до членства.

У заяві Ради за підсумками засідання йдеться, що Україна підтвердила свою відданість продовженню демократичних реформ та реформ у сфері безпеки: «Союзники надали Україні рекомендації щодо пріоритетних реформ. Рада НАТО-Україна вітає представлення Україною адаптованої річної національної програми на 2024 рік та сподівається на її реалізацію. Міністри закордонних справ країн НАТО регулярно оцінюватимуть прогрес через адаптовану щорічну національну програму. Альянс підтримуватиме Україну у проведенні цих реформ на шляху до майбутнього членства в НАТО».

На засіданні міністри також обговорили виконання пакету політичної та практичної підтримки України, погодженого на саміті у Вільнюсі, та схвалили робочу програму на 2024 рік. Україна та НАТО разом працюватимуть над такими питаннями, як сумісність, енергетична безпека, інновації, кіберзахист.

Нагадаємо, колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен запропонував прийняти Україну в Альянс без гарантій для окупованих росією територій.

В Офісі президента України наголосили на недоречності таких пропозицій від західних політиків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: