Трюдо закликав канадців дізнатися більше про Голодомор в Україні

Читать на русском
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо вшанував пам’ять жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років та закликав народ Канади вивчати цей розділ історії.
Фото: Reuters

У суботу, 25 листопада прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо закликав народ Канади дізнатися більше про Голодомор 1932−1933 років в Україні.

Про це йдеться у зверненні, опублікованому на сайті прем'єр-міністра.

Соціологи з'ясували, скільки українців вважають Голодомор 1932-1933 років геноцидомПонад 90 відсотків опитаних українців вважають Голодомор геноцидом українського народу, тоді як у 2010 році таких було понад 60 відсотків.

«У 1932 і 1933 роках радянський режим Йосипа Сталіна влаштував навмисний голод по всій Україні. Голодомор – «голодна смерть» – був геноцидом, який призвів до голодної смерті мільйонів невинних українців, у тому числі дітей. Радянський режим також арештовував, депортував і страчував українців. Сталін вчинив Голодомор, намагаючись придушити волю українського народу, стерти його ідентичність і знищити його прагнення до вільної та незалежної України», – відзначив Трюдо.

Він наголосив, що «попри жорстоке, системне гноблення» український народ залишився стійким і врешті решт здобув незалежність, а Канада була першою західною країною, яка визнала Україну.

Також політик закликав канадців більше дізнатися про Голодомор в Україні та вшанувати пам’ять полеглих.

«Я закликаю канадців дізнатися більше про цей темний розділ історії та вшанувати мільйони невинно втрачених життів. Канада надалі підтримуватиме українців у їх боротьбі за свою країну та наші спільні цінності, і ми продовжуватимемо будувати кращий світ для всіх нас», – підсумував канадський прем’єр.

Трюдо нагадав, що з початку повномасштабного вторгнення росії Канада виділила Україні мільярди доларів фінансової та військової допомоги, і продовжить і надалі надавати необхідну допомогу.

Нагадаємо, 25 листопада низка лідерів країн Європи вшанувала пам'ять мільйонів жертв Голодомору 1932–1933 років.

24 листопада Канада оголосила про надання нового пакету допомоги для України, який включатиме зброю та патрони.

Раніше Канада запропонувала створити коаліцію для повернення з росії українських дітей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: