Європейські лідери вшанували пам'ять жертв Голодомору

Читать на русском
У суботу, 25, листопада, лідери країн Європи вшанували пам'ять мільйонів жертв Голодомору 1932–1933 років.
pon.org.ua

Низка лідерів країн Європи вшанували сьогодні пам'ять мільйонів жертв Голодомору 1932–1933 років.

Про це пише Європейська правда з посиланням на соціальні мережі політиків.

Серед тих, хто вшанував пам'ять жертв Голодомору була й президентка Європарламенту Роберта Метсола.

«Сьогодні ми згадуємо мільйони дітей, жінок та чоловіків, які померли від голоду під час геноциду Голодомором. 90 років потому Росія знову перетворює їжу на зброю, продовжуючи свою агресію проти України. Ми маємо зробити все, щоб зупинити звірства. Ми продовжуємо стояти поруч із Україною», – заявила вона

Прем'єрка Литви Інгріда Шимоніте відзначила, що війна росії з її найтяжчими злочинами – не перша спроба стерти український народ з лиця Землі.

«Сьогодні в Києві я вшанувала жертв Голодомору – мільйонів українців, які загинули внаслідок свідомого масового голоду – геноциду, вчиненого радянською владою», – додала вона.

«Ми відзначаємо 90-ті роковини Голодомору та вшановуємо пам'ять мільйонів українців, вбитих Радянським Союзом. Росія знову чинить повномасштабний геноцид в Україні. Ми повинні перемогти наступників Сталіна, щоб уникнути подібних трагедій у майбутньому», – написав президент Латвії Едгарс Рінкевичс.

Серед тих, хто вшанував пам’ять загиблих були й європейські посли. Зокрема, посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова зазначила, що рф вкотре намагається знищити Україну.

«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять жертв цього геноциду, вчиненого радянським режимом. Зараз РФ вкотре намагається знищити Україну. Жорстока атака дронів минулої ночі була ще одним прикладом цього. Але Росія знову зазнає невдачі», – йдеться у її дописі.

Посол Великої Британії Мартін Гарріс повідомив, що сьогодні поклав вінок до меморіалу Голодомору на Михайлівській площі в Києві, щоб вшанувати пам'ять мільйонів українців.

Посольство Німеччини в Україні у своєму повідомленні написало, що в Європі більше не повинно бути місця для геноциду, імперіалізму і диктатури.

Посол Франції Гаель Вейсьєр також повідомив, що мав честь взяти участь в офіційній церемонії вшанування Голодомору в пам'ять про мільйони українців.

Нагадаємо, у своєму зверненні Володимир Зеленський наголосив, що під час Голодомору світ не міг бачити повною мірою правду. А сьогодні є лише ті, хто обирає не помічати цього.

До слова, у 2023 році 92% опитаних українців зізналися, що вважають Голодомор геноцидом українського народу. В 2010 році таких було 62%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: