Корупційний скандал у Португалії: президент розпустив парламент та призначив дострокові вибори

Читать на русском

Президент Португалії Марсело Ребелу де Соуза вирішив розпустити парламент після відставки прем'єра Антоніу Кошта. Дострокові вибори мають відбутися у березні.
Марсело Ребелу де Соузафото EFE/EPA/Dumitru Doru/ArchivoЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Президент Португалії Марсело Ребелу де Соуза вирішив розпустити парламент та призначити дострокові вибори. Таке рішення він ухвалив після відставки прем'єр-міністра Антоніу Кошта, який потрапив у корупційний скандал.

Про це повідомляє інформагентство EFE.

Президент Португалії вперше приїхав з візитом до УкраїниПрезидент Португалії Марсело Ребелу де Соуза сьогодні, 23 серпня, вперше прибув до України з робочим з дводенним візитом.

Ребелу де Соуза оголосив своє рішення за підсумками засідання Державної ради 9 листопада.

«Я виступаю за розпуск Асамблеї Республіки та призначення виборів на 10 березня 2024 року», – заявив президент.

Марселу Ребелу де Соуза уточнив, що хоче внести «більшу ясність» і поставити «енергійний напрямок» уряду, «повернувши слово народу без драматизації та пухлин» за допомогою виборів, цитує його газета Diario de Noticias.

У той же час 7 листопада прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта подав у відставку.

Це сталося після того, як у резиденції Кошти правоохоронці провели обшук у зв'язку із можливою корупцією. За даними ЗМІ, він фігурує у розслідуванні, яке проводиться Верховним судом, що стосується проектів з видобутку літію і «зеленого» водню. Йдеться про угоду, яка гарантувала компанії Lusorecursos розвідку на літієвому руднику в Монталегрі, незважаючи на те, що вона не має права вести розвідувальну діяльність на родовищах.

За словами самого Кошти, він не є підозрюваним, проте вважає, що розслідування несумісне із перебуванням на посаді.

Ребелу де Соуза уточнив, що розпустить парламент, де Соціалістична партія має більшість місць, лише після остаточного голосування за законопроект про бюджет-2024, яке має відбутися 29 листопада.

Представник соціалістів Кошта до виборів залишатиметься на посаді тимчасового прем'єр-міністра.

Нагадаємо, на початку листопада у Сербії президент розпустив парламент та призначив позачергові вибори. А у лютому президент Болгарії розпустив парламент і також призначив дострокові вибори.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: